Videospeler inladen...

Miet Smet verzweeg abortussen in Klein Kasteeltje: “Zwijg erover en doe het”

Miet Smet wist dat er in de jaren ‘80 abortussen werden uitgevoerd in het opvangcentrum Klein Kasteeltje. Hoewel abortus toen nog verboden was, heeft de toenmalige staatssecretaris voor Emancipatie dat toen verzwegen voor de regering en voor haar partij, de CVP, nu CD&V. Smet doet deze bekentenis in haar memoires:"Ik kijk alleen vooruit: mijn leven als politica".

“Abortus was toen nog niet toegelaten, maar in het Klein Kasteeltje zaten zoveel alleenstaande vrouwen en mannen die ons land binnen kwamen en seks hadden met elkaar. Sommige vrouwen werden bijgevolg zwanger", legt Smet uit in het tv-programma "De afspraak".

"Maar ik zag dat die mensen in het Klein Kasteeltje eigenlijk geen toekomst hadden in ons land of niet wisten wat ze met een zwangerschap moesten aanvangen. De dokter van het opvangcentrum - een goede dokter trouwens - zei me dat ze abortussen pleegde. Ik zei haar: ‘Zwijg erover en doe het’”, bekent Smet in het Radio 1-programma "De wereld vandaag".

Toch tegen gestemd

Smet heeft het zelf ook verzwegen, ook voor haar partij. “Tuurlijk, het was niet toegelaten. Als ik het gezegd zou hebben, zou ik misschien wettelijk vervolgd geweest zijn.” Opvallend: toen de abortuswet later gestemd werd, heeft Smet tegen de wet gestemd."

“Dat was zeer moeilijk. Maar wat ik fantastisch vind aan mijn partij, is dat ze de regering toen niet heeft laten vallen. Dat wil zeggen dat men aanvaard heeft dat de grote meerderheid van de bevolking eigenlijk een nieuwe abortuswet wilde. De partij die toen nog onder leiding van premier Wilfried Martens stond (Smets latere levensgezel, red.), had de regering kunnen laten vallen, maar ze hebben dat toen niet gedaan.”

"Geen enkel probleem mee gehad"

Waarom komt Smet nu met deze bekentenis? “In deze tijden mag het geweten zijn. Ik heb er geen enkel probleem mee gehad, ook niet in die tijd. En omdat de wetgeving intussen gewijzigd is, is er ook geen enkel probleem meer.”

Nochtans is abortus nog altijd een heikel punt voor Smets partij. Dat bleek nog toen de Kamer onlangs nog een wetsvoorstel stemde om abortus uit het strafwetboek te halen. “Voor mijn partij zal abortus nooit een evidentie zijn. Binnen de partij zullen er altijd een aantal mensen tegen elke vorm van abortus zijn en een aantal mensen die een wijziging van de wet willen.”

Voor mijn partij zal abortus nooit een evidentie zijn

Ook toen Smet staatssecretaris was, was haar partij verdeeld over abortus. “We hebben toen een enquête gehouden onder de vrouwelijke CVP-leden, en zij vonden dat er toen een wetswijziging moest komen. Maar je mag niet vergeten dat de partij toen voor het grootste gedeelte uit mannen bestond en dus de meerderheid hadden.” En daarom kantte de CVP zich toen tegen het recht op abortus, terwijl Smet het oogluikend liet gebeuren.

AUDIO: Beluister het gesprek met Miet Smet uit "De wereld vandaag":

VIDEO: Bekijk hieronder het volledige gesprek met Miet Smet in "De afspraak"

Videospeler inladen...

Meest gelezen