Videospeler inladen...

Minder frisdrank en snoep op school, vooral secundaire scholen gaan spectaculair vooruit

Scholen bieden steeds minder frisdranken en snoep aan. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse ministers van Welzijn en Onderwijs, Jo Vandeurzen en Hilde Crevits (beiden CD&V). De meest spectaculaire vooruitgang boeken de secundaire scholen, waarvan 7 op de 10 al geen frisdranken meer aanbieden. Voor snoep is er wel nog wat werk aan de winkel. In het basisonderwijs waren frisdrank en snoep al langer verdwenen, de laatste jaren worden ook gezoete drankjes zoals chocolademelk minder aangeboden. Nog maar 1 op de 10 scholen biedt ze aan. Tegen 2021 moeten alle ongezonde drankjes en snoep uit de scholen verdwenen zijn.

Frisdrank

De meeste basisscholen bieden zo goed als geen frisdranken aan. Dat was al zo in 2015, het jaar waarmee vergeleken wordt. Sindsdien heeft het basisonderwijs ook een inspanning gedaan voor andere ongezonde drankjes: 85 procent heeft geen gezoete melk- en sojadranken (zoals chocomelk) meer in het aanbod (tegenover 53 procent in 2015).

Voor fruitsap is wel nog een inspanning nodig. 67 procent van de basisscholen biedt geen fruitsap aan, in 2015 was dat 48 procent. Wellicht heeft fruitsap nog vaak onterecht een gezond imago. 

Van de secundaire scholen heeft meer dan 71 procent geen frisdrank meer in het aanbod. In 2015 was dat nog maar 31 procent.

Snoep

Snoep dan, en daar rekenen we alle tussendoortjes bij. In de basisscholen was die al in 2015 grotendeels verdwenen. Het gaat dan om koeken met chocolade, wafels, cake, taart, chocolade, snoeprepen, koffiekoeken enz. Je vindt die vandaag nog maar in 10 procent van alle basisscholen.

In de secundaire scholen is het beeld wat meer diffuus. In 82 procent van de scholen vind je geen chips, zoute nootjes of andere zoute snacks meer, en in 75 procent van de scholen zijn er niet langer koffiekoeken, croissants, donuts of worstenbroodjes te krijgen.

Maar de secundaire scholen moeten wel nog een tandje bijsteken voor andere ongezonde tussendoortjes zoals koeken met chocolade, wafels, cake, taart, chocolade en snoeprepen: slechts 55 procent van de secundaire scholen biedt die niet langer aan, tegenover 47 procent in 2015. De vooruitgang is dus miniem.

Tegen 2021 alleen nog maar water, groenten en fruit op school

Tegen 2021 moeten alle ongezonde drankjes en snoep uit de scholen verdwenen zijn en krijgen leerlingen alleen nog water, verse groenten en fruit. Minister Crevits is hoopvol dat dat doel gehaald wordt: "Ja, want deze resultaten zijn echt spectaculair. We hadden dat niet verwacht. Je ziet de bewustwording groeien. Het is ook belangrijk dat we in 2016, toen we hiermee begonnen, de frisdrankenproducenten hebben meegekregen. Want zij moeten de scholen natuurlijk een alternatief aanbod kunnen doen." 

Meest gelezen