Videospeler inladen...

Parket start onderzoek naar verhuur van sociale woningen in Gent 

Het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt of "woningen die ongeschikt of onbewoonbaar zijn, toch worden verhuurd of ter beschikking worden gesteld". Ze doen dat na een VRT-reportage over de slechte staat van sociale woningen in het programma "Iedereen kiest". De Gentse afdeling van de N-VA diende eerder een klacht in tegen de sociale huisvestingsmaatschappij in de stad. 

In het verkiezingsprogramma "Iedereen kiest" bleek gisteren uit een reportage in verschillende Gentse sociale woonwijken dat heel wat bewoonde huizen niet aan de normen voldoen. Sommige afgekeurde panden worden alsnog verhuurd. bewoners getuigen over schimmel op de muren en koude winterdagen door een gebrekkige isolatie.

Het parket van Oost-Vlaanderen startte vandaag meteen een onderzoek naar "mogelijke strafbare inbreuken op de wooncode bij sociale huisvesting in Gent." Ze zullen onderzoeken "of woningen die ongeschikt of onbewoonbaar zijn, toch worden verhuurd of ter beschikking worden gesteld."

N-VA Gent diende klacht in

Anneleen Van Bossuyt, lijsttrekker voor de oppositiepartij N-VA in Gent, liet eerder via Twitter weten dat haar partij een klacht indient tegen de sociale huisvestingsmaatschappij in de stad. "We hebben beslist om klacht in de te dienen tegen WoninGent. We klagen dit al jaren aan in de gemeenteraad", klinkt het.

De klacht komt er na de reportage van gisterenavond. "In de reportage werd duidelijk dat ongeschikt verklaarde woningen nog steeds verhuurd worden in strijd met de Vlaamse wooncode. Daarom vragen we nu via het gerecht om nader onderzoek."

Dringend

“De winter staat voor de deur. Er moet dus dringend een oplossing komen voor deze mensen. Aangezien er geen gemeenteraad is voor de verkiezingen, zie ik geen andere oplossing dan via de juridische weg", zo laat Van Bossuyt weten. "Tot nu werd al onze kritiek en voorstellen om de situatie te verbeteren weggewuifd of op minachting onthaald. We werden niet serieus genomen.”

Van Bossuyt benadrukt dat gemeenteraadslid Isabelle Declercq (N-VA) zes jaar geleden al klacht had ingediend over WoninGent. Niet bij het parket, wel bij de wooninspectie. "Toen is er geconcludeerd dat er geen problemen waren. Los van die klacht zijn we hierover de voorbije legislatuur 41 keer tussenbeide gekomen in de gemeenteraad. We hebben ook om een financiële doorlichting gevraagd van WoninGent. Het antwoord dat we steevast kregen? Waarvan akte."

Van Bossuyt krijgt steun van partijgenoot Siegfried Bracke. Hij wijst vooral naar het aandeel van Groen voor de gebrekkige staat van de sociale woningen. Gisteren tweette Elke Decruynaere, Groen-kopstuk in Gent, nog het "woonbeleid even rot is als sommige woningen". "Maar Groen moet niet doen alsof ze door een VRT-reportage nu pas de grauwe werkelijkheid ontdekken", reageert Bracke. "Groen zit al zes jaar mee in het bestuur van WoninGent", zegt hij  in een video.

Lees verder onder de tweet van Elke Decruynaere (Groen). 

Volgens Bracke legt Groen "de ecologische lat" te hoog voor sociale woningen. In plaats van voor een groot aantal "bijna-passief-woningen" te gaan, kiest Groen voor een klein aantal passief woningen, zegt hij. "Daardoor vergroot de financiële put van WoninGent." 

Bekijk hier de reportage uit "Iedereen kiest"

Videospeler inladen...

Meest gelezen