Videospeler inladen...

Extra problemen vastgesteld bij kernreactor Tihange 2: betonijzer blijkt niet op de juiste plaats te zitten

Bij de kernreactor Tihange 2 zijn extra problemen opgedoken. Eerder was al geweten dat het beton in het bunkergebouw afbrokkelt, maar nu blijkt dat de wapening in dat beton ook niet zit, waar ze volgens de plannen zou moeten zitten. Uitbater Engie Electrabel bevestigt het probleem aan VRT NWS en zegt dat het ook is doorgegeven aan de nucleaire waakhond FANC.

Kernreactor Tihange 2 is mogelijk in hetzelfde bedje ziek als Tihange 3. Toen in reactor 3 begin deze zomer afbrokkelend beton werd onderzocht, bleek dat de wapening van het beton in de bunker niet op de plaatsen zat waar dat volgens de plannen zou moeten zitten.

Bij inspectie van het afgebrokkelde beton van de bunker van reactor 2 in de Luikse kerncentrale bleek dat de de wapening, die de bunker extra moet beveiligen bij een zware klap, zoals een vliegtuiginslag, ook niet op de juiste plaatsen zit.

We hebben inderdaad anomalieën gevonden bij de stalen wapening.

Thierry Saegeman, Engie Electrabel

“We hebben inderdaad anomalieën gevonden bij de stalen bewapening en dat is absoluut transparant doorgegeven gecommuniceerd naar het FANC”, bevestigt Thierry Saegeman, nucleair topman bij uitbater Engie Electrabel. Het probleem wordt nu in detail bekeken, zegt Saegeman. “Van zodra we hier een volledig zicht op hebben, zullen wij overgaan tot de berekening, metingen en de herstellingen die nodig zijn.”

FANC op de hoogte

Saegeman verzekert dat Tihange 2, die nu stilligt om het afbrokkelend beton te herstellen, niet opgestart zal worden vooraleer het FANC groen licht geeft en “die bunker en de hele installatie absoluut veilig zijn”.

FANC-topman Frank Hardeman bevestigt dat Engie Electrabel de nucleaire waakhond op de hoogte heeft gebracht van de mogelijks grotere problemen bij Tihange 2. “Er zijn inderdaad  indicaties dat die wapening niet helemaal klopt. Maar we hebben nog geen omstandig verslag ontvangen van hoe ernstig het nu precies is en wat de gevolgen ervan zijn", zegt Hardeman aan VRT NWS.

Volgens de planning zou reactor Tihange 2 op 1 juni 2019 weer opgestart worden. Het is nog onduidelijk of die planning zal uitlopen door de nieuwe problemen. De reactor zou dus sowieso deze winter geen stroom leveren, terwijl er een tekort aan stroom dreigt omdat op dit moment 5 van de 7 kernreactoren stilliggen.  

Lees verder onder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Beter opvolgen

 "Het is duidelijk dat de verouderende installaties op dergelijke dingen beter opgevolgd hadden moeten worden", zei FANC-topman Frank Hardeman eerder vandaag in de Kamer over de betonproblemen die de kerncentrales in Doel en Tihange teisteren.

De Kamerleden hadden een hoorzitting met het FANC gevraagd omdat was gebleken dat bijna alle Belgische centrales hebben af te rekenen met betonproblemen in de bunker. Het gaat niet echt om betonrot, lichtte het FANC toe, maar om aantasting van het materiaal door hete stoom. De bunkers maken deel uit van het niet-nucleaire gedeelte en vangen de stoom op die vrijkomt bij kleinere incidenten.

Er is nooit een gevaar geweest voor de nucleaire veiligheid, geeft het FANC aan, maar er is in het verleden wel te weinig gedaan om de betondegradatie te voorkomen. Er werd immers lang van uit gegaan dat het om een oppervlakkige degradatie ging, zonder structurele impact.

"Niet op prioriteitenlijst"

Op foto's van een klokkenluider is te zien dat de betondegradatie zo ver gaat dat de wapening komt bloot te liggen. Intussen is de ernst van het probleem duidelijk en "sinds 2017 heeft de exploitant wel correct en proactief gehandeld", aldus Frank Hardeman.

De kwaliteit van het beton stond volgens hem niet op de prioriteitenlijst bij de inspecties van het FANC. Die waren meer toegespitst op de 'vitale componenten' van de kerncentrales. "We moeten daar onze programma's aanpassen en lessen trekken", aldus de directeur-generaal.

Not amused

Hardeman leek niet helemaal gelukkig met de communicatie van zijn agentschap na een anonieme getuigenis bij de RTBF. De getuige verklaarde dat er al in rapporten van twintig jaar geleden problemen met het beton worden vermeld.

De getuigenis werd aanvankelijk door het FANC afgedaan als weinig geloofwaardig. Hardeman laat onderzoeken of er iets is fout gelopen met de eigen communicatie, dan wel of er sprake is van verdraaiing in de media.

Peter Vanvelthoven (SP.A) en Kristof Calvo (Groen) dringen er bij het FANC op aan om snel de oude inspectieverslagen te kunnen inkijken.

Meest gelezen