Videospeler inladen...

Nobelprijs Fysica is voor trio dat laserlicht onderzocht

De Nobelprijs Fysica gaat dit jaar naar een trio: de Amerikaan Arthur Ashkin, de Fransman Gérard Mourou en de Canadese Donna Strickland. Ze krijgen de prestigieuze prijs voor hun onderzoek naar laserlicht. Dat laserlicht wordt gebruikt in verschillende taken van de wetenschap, onder meer om oogafwijkingen te corrigeren. 

Net zoals vorig jaar gaat de Nobelprijs Fysica naar een trio. Dat heeft het Nobelprijscomité bekendgemaakt in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Winnaars zijn de Amerikaan Arthur Ashkin, de Fransman Gérard Mourou en de Canadese Donna Strickland. Zij deden onderzoek naar laserlicht en legden de basis van nieuwe technieken om laserlicht te gebruiken. Het bekendste voorbeeld is de ingreep om oogafwijkingen te corrigeren met laserlicht.

De prijs is goed voor zo'n 9 miljoen Zweedse kronen (866.000 euro). De helft van dat bedrag gaat naar Ashkin, de andere twee winnaars krijgen elk een kwart van de geldprijs op hun rekening gestort. Ashkin kreeg de prijs voor zijn werk over het optische pincet. Daarmee kunnen deeltjes met lichtstralen gemanipuleerd worden. Mourou en Strickland worden gelauwerd voor hun methode om de korte intense laserpulsen te genereren.

De uitreiking van de Nobelprijs Fysica vindt plaats op maandag 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, naar wie de prijzen zijn vernoemd.  

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen