Tessa Bunney

Onbemande droneboot zal oceaan oversteken

Vier jonge Vlaamse ingenieurs hebben een droneboot ontworpen die in mei autonoom en onbemand de Atlantische Oceaan zal oversteken.

Hobby-project

"Het bootje is vier meter lang en 1,20 meter breed. Dus eigenlijk vrij klein, maar genoeg werk voor ons," vertelt Pieter-Jan Note uit Duffel. Hij is een van de vier ingenieurs die als hobby-project meewerkte aan de droneboot. "Op het dek staan zonnepanelen die voor de energie aan boord zorgen. Er staan ook nog antennes en sensoren op het dek." De bedoeling is dat de boot in mei volledig zelfstandig de Atlantische Oceaan zal oversteken. Hij zal vertrekken in les Sables-d'Olonne in Frankrijk. Als alles volgens plan verloopt komt hij drie maanden en zo'n 7.000 kilometer verder aan in Het Franse Guadeloupe in de Caraïben. 

Wereldprimeur

"Wij gaan geen afstandsbedieningen moeten vasthouden. Dat is het speciale aan ons project. De boot zal zelfstandig zijn route zoeken, schepen ontwijken en data doorsturen naar onze site. Iedereen kan dus ons project volgen. Er zijn al verschillende pogingen geweest, maar bij mijn weten is er nog nooit een onbemande boot erin geslaagd om de oceaan over te steken." Als de boot in zijn missie slaagt, heeft Vlaanderen die wereldprimeur dus op haar naam staan. 

Mahi One

De boot kreeg de naam 'Mahi One'. Dat is een verwijzing naar het project zelf. De 'One' werd eraan toegevoegd omdat de ingenieurs hopen dat de droneboot misschien de eerste wordt van een succesvolle reeks.

Meerwaarde voor toekomst

Zo'n zelfstandig varende boot kan nuttig zijn op verschillende manieren in de toekomst. "Onze boot zal tijdens het varen metingen doen. Maar droneboten kunnen ook ingezet worden voor transport over onze waterwegen of voor het meten van de waterkwaliteit."

Meest gelezen