Grijze Wolven, Schild & Vrienden, nazisympathisanten: 6 Vlaamse partijvoorzitters discussiëren over zuiverheid lijsten

Op het openingscollege van professor politicologie Carl Devos aan de Universiteit in Gent ontstond een discussie tussen de zes Vlaamse partijvoorzitters over de zuiverheid van de kieslijsten. Aanleiding was een vraag van een student over politici op lijsten van SP.A en Groen die mogelijk banden zouden hebben met de extreem-rechtse Turkse groepering Grijze Wolven.

Op het openingscollege van de lessen politicologie aan de Universiteit van Gent zorgde de laatste vraag van een student voor vuur in de aula. Aan SP.A en Groen vroeg de student of ze konden garanderen dat er geen politici op hun lijsten staan die banden hebben met groeperingen zoals Grijze Wolven, een extreem-rechtse Turkse groepering.

U denkt: wij vuil, iedereen vuil. Maar dat klopt niet.

Meyrem Almaci, voorzitter Groen

Meyrem Almaci (Groen) en John Crombez (SP.A) reageerden beiden erg fors. "Een perfect voorbeeld van polariseren, want dat is dikke quatsch", zegt Almaci. "Er staat niemand op een Groen-lijst die daaronder valt. Ik heb alle mensen die genoemd zijn gesproken, dit is niet waar. Het is ongelofelijk hoe een sfeer wordt gecreëerd om de aandacht te verleggen van een fenomeen als Schild & Vrienden naar andere partijen. Om te zeggen: wij vuil, iedereen vuil. Maar het klopt niet, laat dat bij dezen duidelijk zijn."

Ook Crombez sloot zich daarbij aan. "Het is opvallend dat sinds de heisa rond Schild & Vrienden ineens deze vragen worden gesteld. Wij hebben geen problemen met onze lijsten. Als dat wel zo zou zijn, gaat die eruit, dat heb ik in het verleden al bewezen", zegt Crombez. Hij verwijst naar een mandataris die uit de partij is gezet, nadat hij volgens de voorzitter te ver was gegaan in de Turkse kwestie.

Als het rechtsen zijn, dan moeten ze door het stof kruipen

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

De partijen verwijten elkaar hypocrisie. Zo reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op Almaci: "U bent de aanvoerster van de heksenjacht op Schild & Vrienden. Omdat mensen nog maar lid zijn, werden ze met pek en veren behandeld, maar als er kritiek is op de linkerflank, dan spreekt u eerst met hen en zegt u nu, het is niet waar. Dat zijn twee maten, twee gewichten. Als het rechtsen zijn, dan moeten ze door het stof kruipen", zegt Van Grieken. 

Ook Bart De Wever (N-VA) sluit zich daarbij aan. Hij richt zich tot Almaci: "Rechts bestuurt niet met extremisten, en dat is goed, maar u bestuurt met communisten in Borgerhout. Ik vind dat niet normaal. Bij links bestaan die krijtlijnen niet. Wees ook proper op uw eigen."

Wouter Beke (CD&V) richt zich dan weer tot Van Grieken: "U zit hier de andere partijen de les te spellen, om te zeggen, ze moeten snel op de brandstapel, maar zelf neemt u een grote recul. Practice what you preach". Beke kaart daarmee het onderzoek van Het Laatste Nieuws aan, waaruit zou blijken dat 15 leden van Vlaams Belang nazisympathieën hebben. 

Ook Gwendolyn Rutten (Open VLD) begint over het onderzoek. "We staan hier nu meer dan twee uur, in de krant staat dat er Vlaams Belang-leden dwepen met Hitler", zegt Rutten en ze richt zich tot Van Grieken. "Ik wil van u klaar en duidelijk horen dat u daar afstand van neemt. Anders moet u niet meer vragen waarom we niet met u willen samenwerken."

Ik start een procedure en ik zeg enkel dat deze mensen recht hebben op verdediging. Wat wil je nu nog meer?

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

"Het Vlaams Belang is een democratische partij die geen affiniteit heeft met antisemitisme of neonazisme. Dat is zeer duidelijk. Maar ik ga mensen niet meteen buitenzetten op basis van een onderzoek met wat likes, dat we zelf niet mogen zien", antwoordt Van Grieken.

"Ik ben begonnen met een interne procedure, en nadien nemen we de gepaste maatregelen. Je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Maar als er iemand openlijk neonazistisch blijkt, dan nemen we de gepaste maatregelen", zegt Van Grieken. Als Gwendolyn Rutten dat excuses noemt, reageert Van Grieken hevig: "Ik neem expliciet afstand van neonazisme en antisemitisme, ik start een procedure en ik zeg enkel dat deze mensen recht hebben op verdediging, maar als ze erover gaan, dan gaan ze eruit. Wat wil je nu nog meer?"

Ik heb ook als adolescent gedweept met vanalles en nog wat. Hou toch eens rekening met de impact die zo'n onthullingen hebben

Bart De Wever, voorzitter N-VA

N-VA-voorzitter De Wever vindt die opmerking van Van Grieken terecht. "Er is zoiets als de rechtsstaat. Met jonge adolescenten moet je opletten. Als alles wat ik vroeger dacht online zou staan, dan kon ik naar Patagonië gaan om nooit nog terug te komen."

"Ik heb gedweept met vanalles en nog wat", zegt De Wever. De andere partijvoorzitters vragen gniffelend meer details, maar die geeft De Wever niet. "Wat ik bedoel is dat men met het onlinegebeuren wat moet opletten. Waar ik moeite mee heb is dat mensen met naam en toenaam in kranten staan, terwijl een moordenaar dan onzichtbaar is gemaakt. Hou toch eens rekening met de impact die zo'n dingen hebben".

De Wever zegt wel ook nog dat het goed is om lessen te trekken uit de kwestie. "Zeker bij partijen die identiteit vooropstellen zoals de onze, is er het risico dat een gevoel van onrust zich omzet in de richting van mensen met een migratieachtergrond. Je moet mensen bij de les houden. Dat je wordt gecontroleerd, is een goede zaak", zegt De Wever.

Bekijk hieronder het bewuste fragment tijdens het openingscollege:

Videospeler inladen...

Meest gelezen