(archieffoto)
BELGAIMAGE

Oprichter van Test-Aankoop, Gilbert Castelain, is overleden

Gilbert Castelain, de oprichter van Test-Aankoop, is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de consumentenorganisatie dinsdag.

De in 1928 geboren Castelain ontwikkelde zich tot een sociaal en politiek geëngageerd persoon, die zich met hart en ziel in een project gooide om, naar Amerikaans model, de consument te informeren. In 1958 schoot Test-Aankoop dan ook officieel uit de startblokken onder impuls en leiding van Gilbert Castelain. Hij nam al snel de leiding van de organisatie in handen, om uiteindelijk uit te groeien tot algemeen manager. Die functie bekleedde hij tot het begin van de jaren 90, meldt Test-Aankoop.

Castelain wilde het belang van de consument op alle niveaus garanderen. Daarom stond hij ook mee aan de wieg van de Europese overkoepelende organisatie van verbruikersorganisaties BEUC, en knoopte hij contacten aan met Spaanse en Franse zusterorganisaties. "Het is ook dankzij hem dat het model "Test-Aankoop" werd overgenomen en gekopieerd in andere Europese en Latijns-Amerikaanse landen", klinkt het.

Voor Ivo Mechels, topman bij Euroconsumers, "spreekt het voor zich dat, in een zo snel evoluerende wereld en in volle digitalisering, ook Test-Aankoop zich dient aan te passen en moet anticiperen". "De consumentenorganisatie mag na 60 jaar bestaan, echter zijn pioniers, stichters en zijn eerste directeur niet vergeten. Bedankt aan hem en al ons medeleven aan zijn naasten en familie."

Meest gelezen