Videospeler inladen...

Pol Van Den Driessche (N-VA): "Voor ons mag ponton voor opvang transmigranten naar Zeebrugge komen"

De Brugse N-VA-lijsttrekker Pol Van Den Driessche stelt voor om een gevangenisponton naar de haven van Zeebrugge te halen om er opgepakte transmigranten in onder te brengen. Het gaat om hetzelfde ponton dat eerder al als opvangcentrum voor asielzoekers is gebruikt in Gent en waarvan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) eerder al heeft gezegd dat hij het als extra opvangcapaciteit voor opgepakte transmigranten wil gebruiken. 

Van Den Driessche pleit voor een lik-op-stukbeleid om de overlast door transmigranten in Zeebrugge aan te pakken. "U weet dat de federale regering aan het zoeken is naar extra opvangplaatsen, en daarbij wordt gedacht aan een ponton uit Nederland", zegt Van Den Driessche in "Iedereen kiest" op Eén. "Wel voor ons mag ie naar Zeebrugge komen."

Je moet ervoor kunnen zorgen dat men zegt dat men niet meer naar Zeebrugge gaat omdat men daar wordt opgepakt en vastgehouden

Pol Van Den Driessche, N-VA-lijsttrekker Brugge

"Je pakt die mensen op en steekt ze onmiddellijk op dat ponton en je zegt dat ze daar moeten blijven tot alles is onderzocht", aldus Van Den  Driessche. "Je moet ervoor kunnen zorgen dat men zegt dat men niet meer naar Zeebrugge gaat omdat men daar wordt opgepakt en vastgehouden." Van Den Driessche hoopt op die manier een ontradend effect te kunnen creëren.

CD&V-lijsttrekker Dirk De fauw loopt niet warm voor het idee. "Ik wil die boot daar niet. Wij wensen een sterkere beveiliging van de haven mét politie. De wet laat het ook toe om met privéfirma's de haven te beveiligen."

"Ik denk dat het handiger is dat de boot ver van Brugge ligt", vindt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). "We hebben nu en systeem dat ze naar Brussel gaan en de laatste weken is het aantal transmigranten gedaald." Als het ponton verder van Brugge ligt, is het ontradend effect volgens Landuyt groter.

VIDEO: bekijk hieronder het integrale debat in "Iedereen kiest"

Videospeler inladen...

Meest gelezen