Buddywerking Limburg zoekt extra vrijwilligers: "Samen lukt het wel"

In Limburg worden zo'n 60 volwassenen die het psychisch moeilijk hebben begeleid door vrijwilligers, door buddy's. Dat zijn vrijwilligers die tijd vrij maken om samen alledaagse dingen te doen, en zo vereenzaming tegen te gaan. Maar de Buddywerking Limburg is dringend op zoek naar extra vrijwilligers.

Frieda is één van de buddy's in Limburg. Toen ze met vervroegd pensioen ging, wilde ze vrijwilligerswerk doen. En nu begeleidt ze al enkele jaren de jonge Alezzio die met een psychose worstelt. "We drinken samen koffie, gaan af en toe shoppen of naar een concert", vertelt Frieda. "Of we bakken een cake en dan mislukt die", grapt Alezzio. "Maar dankzij Frieda kom ik weer buiten en heb ik leren genieten van de kleine dingen in het leven."

Met velen

Frieda en Alezzio zijn niet alleen in Limburg. "De Buddywerking bestaat al 10 jaar in Limburg en in totaal hebben we nu 60 duo's in Limburg", vertelt Annelies Vanlangenaeker van de Buddywerking. Maar de nood is groot. "We hebben nog eens 90 mensen die wachten op een buddy. Dus we hopen op extra vrijwilligers." In Limburg zijn er tot nu toe twee afdelingen van de Buddywerking - in Noord- en Zuid-Limburg -  maar stiekem hopen we ook in Oost- en West-Limburg een afdeling uit de grond te stampen."

Aan de toog

Actrice Danni Heylen, beter bekend als Pascale uit De Kampioenen is al enkele jaren meter van Buddywerking Vlaanderen. "Met hart en ziel", zegt ze. "Ik heb geen psychische problemen en toch is het leven soms hard. We moeten altijd presteren. Dus ik kan me voorstellen dat het voor mensen met bijvoorbeeld een depressie of een psychose extra moeilijk is om gewoon nog maar mee te draaien in de maatschappij. En het wordt alsmaar moeilijker."

Meest gelezen