Videospeler inladen...

"Slechts helft plastic flessen en flacons wordt gerecycleerd"

In Vlaanderen wordt de helft van de plastic flessen en flacons gerecycleerd. De andere helft dus niet. Dat stelde Recover, een samenwerking van 11 afvalintercommunales en de stad Antwerpen, vast na onderzoek. Bovendien worden die gerecycleerde flessen niet gebruikt om nieuwe flessen van te maken, maar belanden ze in isolatiemateriaal en fleecetruien. En die worden niet gerecycleerd, maar belanden gewoon op de afvalberg of worden plastic soep in zee.

Volgens Fost Plus (waarin de recyclagebedrijven verenigd zijn) wordt 80 procent van de plastic flessen en flacons gerecycleerd. Fost Plus is de organisatie die instaat voor de promotie, coördinatie en financiering van inzameling, sortering en recyclage huishoudelijk afval.

Dat cijfer kopt niet, zegt Recover nu. Recover is een samenwerking tussen 11 afvalintercommunales en de stad Antwerpen. "Het is een veel te rooskleurige voorstelling van de zaken", zegt Kris Somers van Limburg.net.

Hoezo maar 50 procent gerecycleerd?

Volgens Recover worden niet alle geproduceerde plastic flessen meegeteld in de berekening van Fost Plus. Zo zou er 5 tot 10 procent plastic flessen extra zijn, die vanuit het buitenland meegenomen worden. Daarbovenop is er ook nog een percentage zogenoemde "free riders", bedrijven die niet aangeven dat ze plastic produceren.

"Aan de ene kant zijn er dus meer producten in omloop dan geteld. Terwijl er aan ingezamelde producten (in de blauwe PMD-zak) minder is dan geteld." Volgens Recover worden de ingezamelde flessen gewogen, maar in die weging zit bijvoorbeeld nog restvocht. 

Meer plastic geproduceerd en minder ingezameld, geeft dus samen een lager percentage dat gerecycleerd wordt. Zo concludeert Recover na onderzoek. "Slechts de helft wordt gerecycleerd. De andere helft dus niet."

De ene recyclage is de andere niet

Van de ingezamelde plastic flessen en flacons wordt het overgrote deel (95 procent) gebruikt voor laagwaardige toepassingen. Ze komen bijvoorbeeld in isolatiemateriaal terecht, fleecetruien of bakjes voor voeding. Die worden niet gerecycleerd en zodoende eindigt dit plastic ook gewoon op de afvalberg of in de plastic soep in de zee.

"Voor de plastic flessen wordt nagenoeg altijd nieuwe aardolie gebruikt, er komt dus altijd maar plastic bij", legt Kris Somers uit. "We moeten eigenlijk naar een circulaire economie gaan: een plastic fles wordt gerecycleerd tot een nieuwe plastic fles. Dat is een hoogwaardige toepassing. Dan pas dragen we echt zorg voor het milieu."