Van vrijwilligers tot nachtpatrouilles: Zeebrugge reageert verdeeld op het stijgend aantal transmigranten

Inbraken in huizen en strandcabines, transmigranten die worden opgepakt en weer vrijgelaten, leegstaande woningen die worden dichtgetimmerd,... Zeebrugge heeft een woelige zomer achter de rug. Opvallend meer transmigranten werden gesignaleerd in de havenstad. En dat lokt verdeelde reacties uit bij de buurtbewoners.

In de aanloop naar de verkiezingen van 14 oktober, trekt VRT NWS twee weken lang door Vlaanderen. We houden halt in acht centrumsteden en gaan er telkens op zoek naar het grootste pijnpunt. Wat weten we niet? Waar loopt het mis? En waar schoot het beleid te kort? We gaan er iedere avond verder op door in Iedereen Kiest, het verkiezingsprogramma op Eén, om 22u05. Onze tweede stop is Brugge. We leggen de problematiek vanavond voor aan Renaat Landuyt (SP.A), Mercedes Van Volcem (Open VLD Plus), Dirk De fauw (CD&V), Pol Van Den Driessche (N-VA). Ze debatteren er over in Iedereen Kiest, om 22u05 op één.

Transmigranten zijn geen nieuw gegeven in Zeebrugge. De haven is een strategisch punt voor mensen die de oversteek naar Groot-Brittannië willen wagen. We spraken met een jongeman van 24, afkomstig uit Algerije. Voor de tweede keer probeert hij via de haven van Zeebrugge zijn droombestemming te bereiken. 

Videospeler inladen...

Zeebruggeling Eddy Willems neemt ons mee naar zijn achtertuin. Via een verlaten weggetje achter zijn garage drongen transmigranten afgelopen zomer drie keer bij hem binnen. Ze namen zijn fototoestellen, tablet en portefeuille mee en lieten het huis in een puinhoop achter.

Videospeler inladen...

Eddy woont tussen twee leegstaande huizen. Hij heeft al een aantal keer transmigranten gezien die er onderdak proberen zoeken. Daarom heeft hij er de ramen en deuren eigenhandig dichtgetimmerd. Hij durft zijn vrouw niet meer alleen thuis laten en haalt haar elke dag na het werk af aan de tramhalte.

Eddy en zijn buren zijn niet de enigen. In andere wijken horen we gelijkaardige verhalen: Veel Zeebruggelingen werden slachtoffer van een auto-inbraak, diefstal of een overval. “Ik vond ’s morgens 3 slapende mensen in de hal van ons appartement.” Of: “Onze dochter durft niet meer alleen op haar kamer slapen.” 

Café De Lichtboeie, gelegen in de buurt van de haven, heeft al vaak transmigranten over de vloer gehad. Van beleefd vragen naar een glas water tot agressieve reacties tegen het personeel. Nelly De Coninck en Kathy Gelyn van café De Lichtboeie doen hun verhaal.

Videospeler inladen...

Het heft in eigen handen

Over de aanpak van het probleem is niet iedereen het eens in Zeebrugge. Veel mensen die we spraken ondervinden geen hinder en houden afstand van de transmigranten. Ze voelen zich niet geroepen om in te grijpen. Andere Zeebruggelingen nemen wél het heft in eigen handen. Dat doet ieder op zijn eigen manier.

Laurette en Isabelle maken deel uit van een goed geoliede vrijwilligersgroep gecoördineerd door pastoor Fernand Maréchal. Tot voor kort stonden Laurette en Isabelle elke maandag aan de kerk om zelfgemaakte maaltijden uit de delen aan transmigranten. Maar toen de politie meermaals transmigranten kwam oppakken tijdens de voedselbedeling, zijn ze hiermee gestopt. Maar Laurette en Isabelle blijven zich inzetten voor de transmigranten in Zeebrugge. Ze blijven kledij sorteren die gratis werd geschonken door buurtbewoners en geven transmigranten een nieuw stel kleren indien nodig.

Videospeler inladen...

Voor de 2 vrouwen is het een evidentie: Ze helpen uit solidariteit. De transmigranten zijn hen enorm dankbaar voor het werk. Dat drijft hen het werk verder te zetten. De vrijwilligersgroep waarvan ze deel uitmaken is enorm geëngageerd, ook al krijgen ze vaak kritiek van andere bewoners en voelen ze verdeeldheid in Zeebrugge: “Er hingen aan de kerk affiches in het Arabisch om uit te leggen aan transmigranten dat we elke dag eten uitdelen om 17 uur. Die zijn een tijdje geleden helemaal afgetrokken. “Sommige mensen doneren kleren, maar vragen er toch bij of het zeker voor de armen van Zeebrugge is en niet voor de transmigranten.”

Sommige burgers organiseren nachtpatrouilles en gaan, alleen of in groep, ’s nachts op pad door de stad. Ze vinden dat de politie te weinig doet en willen de buurt extra beveiligen. Te voet of met de auto kammen ze straten en duinen uit met de bedoeling de transmigranten zonder geweld duidelijk te maken dat ze niet welkom zijn. Deze man van 80 gaat wekelijks drie keer op avondwandeling door zijn buurt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen