Videospeler inladen...

Op de achterbank met Leuvense kopstukken: "De keuze is simpel: of je kiest voor de Marokkaan, of voor de homo"

Twee Leuvense kopstukken samen op de achterbank, het is al eens iets anders. Volgt Mohamed Ridouani (SP.A) partijgenoot Louis Tobback op bij de lokale verkiezingen op 14 oktober? Of wordt het toch Lorin Parys, de lijsttrekker van N-VA? Comedian Erhan Demirci pikte hen allebei op voor een rit door Leuven.

De erfenis van Louis Tobback

Wat moet er gebeuren met de erfenis van Louis Tobback, de bekende SP.A-burgemeester die de stad al 24 jaar leidt? "Ik wil een burgemeester zijn met een totaal andere stijl dan Louis Tobback", zegt Lorin Parys van N-VA daarover. "Een burgemeester die naar de Leuvenaars luistert. Zelfs al komt een goed idee van de oppositie, dan moet je ook durven zeggen "Goed idee. We voeren dat uit." Alleen zo kan je samen bouwen aan een nog beter Leuven". 

Ook de lijsttrekker voor SP.A, Mohamed Ridouani, wil geen kopie zijn van Tobback. "Mijn stijl is helemaal anders dan die van Louis Tobback, maar we zijn allebei wel even ambitieus", zegt Ridouani. "Ik draai al jaren mee als schepen van bijvoorbeeld economie en stadsontwikkeling. Maar het is een ongemakkelijke waarheid: het gaat goed met Leuven. We krijgen de ene prijs na de andere."

Mijn roots zullen misschien meespelen bij de keuze van sommige mensen, ja

Mohamed Ridouani, lijsttrekker voor SP.A in Leuven

Dat de twee elk een eigen profiel hebben, is een understatement. "Mijn roots zullen misschien meespelen bij de keuze van sommige mensen, ja", gelooft Ridouani, die Marokkaanse roots heeft. "Het zou kunnen dat sommige Leuvenaars zich zorgen maken over het feit dat er iemand met zwarte krullen en de naam Mohamed burgemeester kan worden. Maar het is ook net mooi dat je in Leuven een burgemeester kan krijgen met mijn achtergrond." Hij zegt wel dat hij zijn roots niet expliciet uitspeelt. 

Eigenlijk is de keuze simpel: of je kiest voor de Marokkaan of voor de homo.

Lorin Parys, lijsttrekker voor N-VA in Leuven

Parys vat het samen met een kwinkslag: "Eigenlijk is de keuze simpel: of je kiest voor de Marokkaan of voor de homo." 

Wederzijds respect

Bij de lokale verkiezingen gaat het er hard aan toe. Maar de kopstukken kunnen toch respect voor elkaar opbrengen."Mohamed is een heel intelligente en aangename man", zegt Parys. "Hij is ook een goede vader voor zijn twee zoontjes. Het enige wat er minder aan is, zijn zijn ideeën", voegt hij lachend toe. 

Ook Ridouani heeft respect voor zijn tegenstander: "We kennen elkaar al heel lang. Hij is een heel betrokken papa die ook sociaal geëngageerd is. Dat is het mooie: Leuven krijgt twee kandidaat-burgemeesters die dag in dag uit heel begaan zijn met onze stad."

Mobiliteit

We legden de kopstukken ook enkele inhoudelijke vragen voor. Over mobiliteit, en over wonen in Leuven. Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren met het Leuvense circulatieplan? Lorin Parys wil vooral een update van het circulatieplan: "Wij willen acht voorstadsparkings maken van waaruit je met een elektrische shuttle naar de stad wordt gebracht. Die hoeven niet gratis te zijn om het betaalbaar te houden voor Leuven", gelooft Parys.

"Leuvenaars moeten de kortste weg naar hun huis kunnen nemen. Door het circulatieplan moeten veel mensen nu omrijden. We willen een systeem met nummerplaat­herkenning waardoor mensen die daar wonen wel nog gewoon mogen doorrijden. We willen het busverkeer in de binnenstad ook terugdringen."

Ridouani wil de bussen niet zomaar weg uit het centrum: "Ik wil daar toch voorzichtiger in zijn. Er is geen enkele andere stad waar zoveel mensen op- en afstappen in het centrum. Elke dag nemen 70.000 mensen de bus in de binnenstad van Leuven." Parys gaat niet akkoord: "De stad subsidieert de studenten om gratis de bus te nemen. Dat is ook niet echt verstandig."

Ridouani verdedigt zich: "Er wordt vaak een beeld gecreëerd van een stad in verkeerschaos, maar dat klopt niet. We rijden nu ook al de hele tijd heel erg vlot rond, buiten de spits. We moeten wel evolueren naar een stad waar het autoverkeer gebundeld wordt op een paar assen. Parkeren moet zover mogelijk weg van het openbaar domein gebeuren. We willen daarom ook voorstadsparkings."

Wonen in Leuven

Lorin Parys maakt zich zorgen over de huurprijzen in de stad. "Op vlak van stadsvernieuwing is Leuven er echt op vooruit gegaan. Die pluim mag het huidige bestuur zeker op zijn hoed steken. Maar ik maak mij zorgen over jonge Leuvenaars die net te veel verdienen voor een sociale woning en net te weinig om op eigen kracht een woning te kunnen kopen", zegt Parys.

Hij komt met een concreet voorstel. "Ik wil projectontwikkelaars verplichten om 20 procent van wat ze op de markt brengen te reserveren voor Leuvenaars met een modaal inkomen." Ook de onroerende voorheffing moet anders worden vormgegeven. "Als je als jong koppel een huis koopt, dan willen we ook graag dat de stad de onroerende voorheffing kwijtscheldt tijdens de eerste drie jaar na de aankoop. Er moet ook een nieuwe slimme stadswijk komen in Haasrode."

Ridouani ziet andere oplossingen: "Ik wil graag samenwerken met onze buurgemeenten om daar woonuitbreidingsgebieden te voorzien. Die hebben we zelf niet meer. Om de groei op te vangen, gaan we moeten samenwerken. Onze stad moet groter worden, want nu is ze te klein voor het aantal inwoners. Voor een appartement betaal je in Leuven gemiddeld even veel als in andere steden. Maar voor een huisje met een tuintje betaal je heel veel geld. De vraag is te groot voor het aanbod."

Dilemma

Tot slot kregen de kopstukken nog enkele dilemma's voorgeschoteld. Soms liggen de meningen blijkbaar toch niet zo ver uiteen. 
 
  • Een nieuwe parking binnen de ring of buiten de ring?

Parys: "Da's een makkelijke, want ik ben tegen de Bruulparking en tegen de aankoop van de Vaartkomparking. Dus buiten de ring."
Ridouani: "Ik kies ook voor buiten de ring."

  • Meer auto's of meer studenten in de stad?

Ridouani: "Studenten zijn de bron van onze rijkdom. Dus liever meer studenten."
Parys: "Klopt, studenten zijn goed voor de groei van Leuven."

  • Stella of koffie?

Parys: "Ik drink nooit koffie. Dus ik ga voor een Stella."
Ridouani: "Ik kies voor de koffie. Gewoon simpel met melk en suiker."

  • Carl Devlies van CD&V of Rik Daems van Open VLD?

Ridouani: "Da's echt een stoute vraag. Als ik echt moet kiezen, ga ik voor CD&V."
Parys: "Hier wil ik echt mijn joker inzetten. Open VLD heeft momenteel maar drie zetels, dus ik zal dan logischerwijze voor CD&V kiezen."

  • Een coalitie met PVDA of met Vlaams Belang?

Parys: "Ik vind ze allebei onverteerbaar. Ik vind het totalitaire gedachtegoed van de PVDA echt een ramp. Maar racisme, daar kan ik niet tegen. Mijn dochter heeft een zwarte huidskleur en ik vind haar prachtig. Beide partijen zijn voor mij allebei even slecht."
Ridouani: "Vlaams Belang is nog een graad erger. Ik keur racisme volledig af."

Bekijk hieronder de video van de carpoolsessie met Lorin Parys (N-VA) en Mohamed Ridouani (SP.A): 

Videospeler inladen...

Meest gelezen