Vlamingen op "Jij Kiest" zijn eensgezind: vervuilers moeten strenger worden aangepakt

Blikjes, glas en plastic langs wandelpaden, opengescheurde vuilniszakken, sigarettenpeuken die achteloos op straat worden gegooid... Vlamingen op jijkiest.be hebben er meer dan genoeg van. Dat blijkt uit de vele voorstellen rond netheid en zwerfvuil. De toon in de voorstellen is duidelijk: gedaan met sensibiliseren, tijd voor penaliseren.

Op jijkiest.be zijn ruim 1.300 voorstellen ingediend die te maken hebben met zwerfvuil of vuilnis in de stad of gemeente. Dat is zo’n 18% van alle voorstellen, wat van "netheid" bijgevolg een belangrijk thema maakt. Zo goed als in heel Vlaanderen zijn voorstellen gedaan. Dat toont aan dat het probleem bijna overal aanwezig is. 

Zwerfvuil en sluikstorten

Vooral zwerfvuil en sluikstorten zijn voor veel Vlamingen op "Jij Kiest" een bron van ergernis. Het is slecht voor het milieu, het kost de stad of de gemeente handenvol geld om op te ruimen, en het is een storende factor in het straatbeeld. Zoals op de heatmap bovenaan dit artikel te zien is, komt het probleem in zo goed als heel Vlaanderen voor. Piet Coopman van het VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) bevestigt dat: “Elke gemeente in Vlaanderen wordt geconfronteerd met een zwerfvuil- en sluikstortproblematiek en elke gemeente zal plaatsen hebben op haar grondgebied waar de problematiek onder controle is en waar dat minder het geval is.”

Vooral de regio’s rond Brussel en Antwerpen kleuren sterk rood. Dat betekent dat inwoners van deze regio’s in verhouding méér voorstellen hebben ingediend om de strijd met zwerfvuil in hun stad of gemeente aan te gaan dan in de rest van Vlaanderen. 

Archiefbeeld zwerfvuil

Enkele oplossingen volgens indieners:

 • De boetes voor zwerfvuil en sluikstorten stevig verhogen.
 • Meer gerichte politiecontroles houden.
 • Betrapte vervuilers een werkstraf laten uitvoeren in de vorm van gemeenschapsdienst (bijvoorbeeld een maand lang zwerfvuil rapen).
 • Peukentegels installeren zodat sigarettenpeuken niet meer gewoon op straat worden gegooid.
 • Een aparte cel “milieu” oprichten bij de politie die zich fulltime met zwerfvuil bezighoudt.
 • Mobiele camera’s plaatsen in probleemzones.
 • Hondenpoepbuizen of hondentoiletten voorzien.

Opvallend is dat heel wat voorstellen op "Jij Kiest" gericht zijn op het strenger straffen van overtreders. Het gros van de indieners gelooft namelijk niet dat informatiecampagnes- of folders nog iets uithalen. Een shift van sensibiliseren naar penaliseren, als het ware. 

Vuilnis en afval

Heatmap vuilnis en afval

Niet enkel over zwerfvuil en sluikstorten zijn veel voorstellen gedaan, ook rond afval en vuilnis is op "Jij Kiest" heel wat terug te vinden. Het gaat dan vooral over problemen met vuilniszakken, vuilnisbakken en afval in het algemeen. De regio rond Antwerpen kleurt opnieuw rood, net als de kustregio. 

Wat stellen indieners voor?

 • Ondergrondse vuilniscontainers plaatsen in plaats van vuilniszakken.
 • Meer en grotere vuilnisbakken plaatsen in de openbare ruimte, bij voorkeur met verschillende compartimenten zodat het afval gesorteerd wordt.
 • De openbare vuilnisbakken vaker ledigen.
 • Vuilniszakken uit steviger materiaal vervaardigen, zodat ze niet zo snel scheuren.
 • Restafval frequenter ophalen (zeker in de zomermaanden) om geurhinder en maden te vermijden.
 • Aan openbare vuilnisbakken vermelden wat er precies in welke bak hoort (dus beter informeren over hoe er gesorteerd moet worden).

Opvallend is de veelvoorkomende vraag naar de paarse of roze P+MD-zakken.  De roze P+MD-zak dient om het plastic afval in te gooien dat je niet kwijt kan in een blauwe PMD-zak, zoals botervlootjes en yoghurtpotjes. Een roze zak moet dus worden gebruikt als aanvulling op de blauwe zak. In de paarse P+MD-zak mag je al het plastic afval gooien. De paarse zak is dus een combinatie van de roze en blauwe. Het voordeel van zo'n roze of paarse zak is dat er heel wat extra plastic kan worden gesorteerd dat anders bij het restafval zou belanden.

FostPlus startte in 2016 al met een proefproject rond de paarse en roze zak in een aantal gemeenten. Uit de voorstellen op "Jij Kiest" blijkt dat ook heel wat inwoners uit andere gemeenten interesse hebben in zo'n roze of paarse zak. 

Het is de bedoeling dat in Vlaanderen vanaf januari 2019 alle plastic verpakkingen ook in de blauwe PMD-zak mogen worden gegooid. 

Pascale Mertrens trok voor het Journaal naar Lennik en Lebbeke om te kijken hoe ze daar de strijd met het zwerfvuil aangaan.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen