Videospeler inladen...

WoninGent reageert op slechte staat huizen: "Ongeschikte woningen worden versneld aangepakt"

De raad van bestuur van de Gentse sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent belooft ongeschikt verklaarde woningen versneld aan te pakken. Het doel is ook om ongeschiktheid voortaan te vermijden. Dat meldt die nadat uit een reportage van VRT NWS was gebleken dat WoninGent (tijdelijk) ongeschikt verklaarde woningen verhuurt. Onder meer het parket en minister van Wonen Liesbeth Homans hebben zich op de zaak gestort.

In de Gentse Sint-Bernadettewijk kampen verschillende woningen met serieuze vochtproblemen, waardoor de bewoners ziek worden. Dat bleek maandag uit een reportage van het verkiezingsprogramma "Iedereen kiest" op Eén. Sommige woningen die ongeschikt werden verklaard, zouden toch nog worden verhuurd.

Daags na de uitzending startte het parket van Oost-Vlaanderen een onderzoek naar "mogelijke strafbare inbreuken op de wooncode bij sociale huisvesting in Gent." Het parket zal bekijken "of woningen die ongeschikt of onbewoonbaar zijn, toch worden verhuurd of ter beschikking worden gesteld."

De raad van bestuur, waarin 15 Gentse gemeenteraadsleden vertegenwoordigd zijn, is gisteravond laat samengekomen en stelt dat de maatschappij "in tegenstelling tot wat de reportage aangeeft, wel degelijk oog heeft voor de problemen in de Sint-Bernadettewijk". De raad van bestuur laat in een persbericht weten dat WoninGent vorig jaar met een "studie gestart is die de toekomst van de wijk moet bepalen".

WoninGent zegt dat intussen geprobeerd wordt om de woningen, waar mogelijk, op te knappen. Dit is al gebeurd in 5 van de 7 ongeschikt verklaarde woningen, laat de raad van bestuur weten. En als opknappen niet meer kan, zullen de bewoners een andere woning aangeboden krijgen.

Ongeschikt is niet onbewoonbaar

De huisvestingsmaatschappij wil ook dat er met nuance naar de verschillende gevallen in de reportage wordt gekeken. "Er is een onderscheid tussen ongeschikt verklaarde woningen en onbewoonbaar verklaarde woningen", verklaart voorzitter Guy Reynebeau. "Bij ongeschikt verklaarde woningen heeft men een termijn om werken uit te voeren. En als die werken te ingrijpend zijn, moet er een nieuwe huisvesting komen." 

"Als een woning echter onbewoonbaar wordt verklaard, is er een veiligheidsprobleem. Dan mogen de mensen er niet blijven wonen." Er is trouwens ook 1 onbewoonbaar verklaarde woning, laat Reynebeau weten, "maar die is ook niet bewoond."

WoninGent wil, zodra er een onderzoek naar ongeschiktheid start, voortaan zo snel mogelijk werken laten uitvoeren

In totaal zijn 39 van de 8.995 woningen die WoninGent beheert, ongeschikt verklaard. In 32 daarvan is de huisvestingmaatschappij al bezig om werken uit te voeren of de bewoners te herhuisvesten, klinkt het nog.

Reynebeau zegt overigens dat de raad van bestuur zich niet alleen geëngageerd heeft om de ongeschikte woningen versneld aan te pakken, maar ook om ongeschiktheidsverklaringen in de toekomst te vermijden. Concreet wil WoninGent, zodra er een onderzoek naar ongeschiktheid start, voortaan zo snel mogelijk werken laten uitvoeren. 

Lage inkomens

Hoe komt het dat WoninGent de bewuste huizen niet onmiddellijk gerenoveerd heeft? In een debat na de bewuste reportage gaf de Gentse meerderheidspartij SP.A dat ze wil inzetten op een Masterplan Wonen met bijkomende investeringen. Maar lijsttrekker Rudy Coddens (SP.A) wees ook op de Vlaamse bevoegdheid en onderfinanciering van sociale woningen. 

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) zegt dat ze de "gratuite uitspraken" van Coddens betreurt. "Sinds 2014 werd er al meer dan 3,8 miljard euro vrijgemaakt voor de bouw en renovatie van sociale woningen, 53 procent meer dan tijdens de vorige legislatuur." 

De minister omschrijft WoninGent in vergelijking met andere Gentse sociale huisvestingsmaatschappij als "de slechtste leerling van de klas". Ze verwijst naar de huurachterstallen waar WoninGent mee kampt. Die zijn toegenomen van 5,81 procent in 2012 naar 9,32 procent in 2016, goed voor een bedrag van ruim 3,1 miljoen euro.

Willen we onze verouderde woningen renoveren, dan hebben we de volgende 10 tot 15 jaar zo'n 500 miljoen euro nodig

WoninGent in een persbericht

WoninGent wijst er in een mededeling fijntjes op dat ook nochtans ook de Visitatiecommissie vastgesteld heeft dat de renovatienood van de woningen van de huisvestingmaatschappij ook grote financiële gevolgen heeft. "Willen we onze verouderde woningen renoveren, dan hebben we de volgende 10 tot 15 jaar zo'n 500 miljoen euro nodig. WoninGent trekt daarover al langer aan de alarmbel bij Vlaanderen dat deze situatie niet houdbaar is."

"Beiden hebben een punt"

Björn Mallants, directeur van de overkoepelende Vereninging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen, zegt dat beide partijen een punt hebben. Hij bevestigt dat de Vlaamse regering inderdaad recordbedragen investeert om sociale woningen te renoveren. “Maar WoninGent heeft ook een punt, dat ondanks die investeringen, het op lokaal niveau mogelijk is dat de inkomsten ontoereikend zijn.”

Mallants legt uit hoe dat komt. “De Vlaamse regering maakt investeringsbudgetten vrij, die gelinkt zijn aan leningen. Maar zoals iedereen weet, moeten leningen terugbetaald worden. En als lokale huisvestingsmaatschappijen te weinig huurinkomsten krijgen, bijvoorbeeld omdat het profiel van een huurder te zwak is, want de huurprijs van een sociale woning is gelinkt aan het inkomen, dan komt er bij de maatschappij te weinig binnen om de lening af te lossen.”

Zelfde probleem in Antwerpen

Is het profiel van huurders van sociale woningen dan zo verschillend van huurders in bijvoorbeeld Antwerpen of andere centrumsteden? Mallants ziet dat hetzelfde probleem zich ook voordoet in Antwerpen, omdat het grote steden zijn met hetzelfde soort huurder. “De profielen van de huurders in Antwerpen en Gent zijn vergelijkbaar. En hoe meer wij investeren, hoe groter het tekort wordt. Zeker in steden waar de inkomsten beperkt zijn door de lagere inkomens."

"In de sector noemen we dat een hellend vlak dat we op termijn opgelost moeten krijgen. Dat is een oproep naar de volgende Vlaamse regering. Maar het probleem stelt zich acuter in de twee grote centrumsteden Antwerpen en Gent. "

Hoe meer wij investeren, hoe groter het tekort wordt. Zeker in steden waar de inkomsten beperkt zijn door de lagere inkomens

Björn Mallants, directeur van de overkoepelende Vereninging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen

Mallants, nuanceert ten slotte ook het bedrag van 3,8 miljard dat minister Homans aanhaalt. “Er is een investeringsvolume van 3,8 miljard euro mogelijk gemaakt. Het grootste deel daarvan wordt terugbetaald vanuit de huurinkomsten. Als je een situatie hebt waarbij door huurinkomsten door de lagere inkomensprofielen lager liggen, zit je met een afbetalingsprobleem."

Kan WoninGent dan wel bijkomend investeren? Mallants zegt dat WoninGent al bijkomend investeert in sociale woningen. “Er zijn heel veel problematische wijken die aangepakt zijn, zoals de Rabotsite. Maar de financiële situatie maakt grote investeringen precair. Dat is een evenwicht dat we moeten bewaken."

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen