BELGA/VERGULT

Zaakvoerders Brusselse farmabedrijven in beroep vrijgesproken voor drugshandel

De twee stonden terecht voor de uitvoer van pillen, waarmee drugs konden worden gemaakt. In eerste aanleg waren ze nog veroordeeld.

De bedrijfsleidsters van de farmaceutische bedrijven Sterop en Sterop Overseas, zijn door het Brusselse hof van beroep volledig vrijgesproken van drughandel en inbreuken op de geneesmiddelenwetgeving. Het federaal parket had celstraffen van 4 jaar gevorderd omdat de bedrijven efedrinepillen hadden uitgevoerd naar Mexico, waar ze gebruikt zouden zijn voor de aanmaak van de drug methamfetamine (ook bekend als crystal meth) en omdat er namaakgeneesmiddelen zouden zijn verhandeld. Het hof van beroep heeft geen bewijzen gevonden dat de zaakvoerders de wet overtreden hebben.

Volgens het parket voerden Sterop en Sterop Overseas in 2007 en 2008 vijftien ladingen efedrinepillen en pseudo-efedrinepillen uit naar Mexico, goed voor 78.589.000 efedrinetabletten of meer dan 4,5 ton pure efedrine. De aflevering van efedrine in België was op dat moment door een wetswijziging verboden, wat tot gevolg had dat ook de uitvoer van efedrinepillen verboden was.

Volgens het federaal parket moesten de twee vrouwen daarvan op de hoogte zijn, aangezien zij als leiders van een farmaceutisch bedrijf verondersteld werden de geneesmiddelenwetgeving nauwgezet op te volgen. Sterop en Sterop Overseas beschikten weliswaar over zogenaamde uitvoerdeclaraties voor efedrine en pseudo-efedrine maar de bedrijfsleiding moest weten dat die vervielen door de nieuwe wetgeving. Bovendien wisten of waren de twee er zich ook van bewust dat die pillen zouden gebruikt worden om methamfetamine te maken, aldus het parket.

Daarnaast zouden de zaakvoersters zich ook schuldig gemaakt hebben aan de handel in namaakgeneesmiddelen door Chinese geneesmiddelen in te voeren, die te herverpakken in Sterop-verpakkingen en ze vervolgens door te voeren naar Libië.

De Brusselse correctionele rechtbank had de twee in februari nog veroordeeld tot celstraffen van 2 en 3 jaar met uitstel maar het hof van beroep heeft die veroordeling nu volledig tenietgedaan.

Crystal meth is een gevaarlijke verslavende drug. Het is de rookbare vorm van methamfetamine, een sterk oppeppend middel dat behoort tot de groep van de amfetamines (zoals speed). De werking ervan is heftiger en duurt een stuk langer dan die van gewone amfetamines. Onder meer in de VS is het gebruik van de drug bijzonder problematisch. Daar lopen al enkele jaren campagnes. Bij ons komt de drug eerder zelden voor. 

Meest gelezen