Archiefbeeld ter illustratie.
Jonas Roosens

160 ouders in Tervuren boos over nieuw lotingsysteem voor scholen, Crevits dient hen van antwoord

Nog geen maand nadat de Vlaamse regering de knoop heeft doorgehakt over een digitaal inschrijvingssysteem voor scholen is er al ophef over, zo bericht Het Nieuwsblad. Zo'n 160 ouders van kinderen uit het Heilig Hartcollege in Tervuren hebben een boze brief geschreven aan minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Maar die is het helemaal niet eens met de klachten van de ouders.

Begin september was er witte rook bij de Vlaamse regering: voortaan moeten alle scholen van het secundair onderwijs én alle basisscholen met capaciteitsproblemen werken met een digitaal inschrijvingssysteem. Doel is om kamperende ouders voor de schoolpoort te vermijden.

Concreet wordt er gewerkt via een systeem van loting. Daardoor komt iedereen in aanmerking voor een plekje op de school, ongeacht de woonplaats.

Dat stuit 160 ouders van kinderen uit het Heilig Hartcollege in Tervuren tegen de borst. De ouders vrezen dat hun kinderen, die al in de lagere school van het Heilig Hart College zitten, geen plaats meer zullen krijgen in de middelbare school van hetzelfde college. En dat ze dan voor hun kinderen in Brussel een school zullen moeten zoeken.

"Vrije schoolkeuze in het gedrang"

"Het systeem is niet fair", zegt Ellen Onkelinx, een van de betrokken ouders, in "De ochtend" op Radio 1. "Er wordt geen rekening gehouden met kinderen die in de buurt wonen of met kinderen die daar al jaren naar die school gaan." 

Onze kinderen nu al, zonder een duidelijk voorbereide loterij, als proefkonijnen gebruiken, kan niet

Suyin Aerts, een van de ouders

In Tervuren, in de Vlaamse rand rond Brussel, komt daar nog een specifiek discussiepunt bij: de taal. "Het systeem moet ook kijken of er voldoende kinderen worden ingeschreven die het Nederlands machtig zijn", vinden de ouders. 

Volgens hen brengt het loterijsysteem de vrije schoolkeuze in het gedrang. Ze dringen dan ook aan op overleg. "Onze kinderen nu al, zonder een duidelijk voorbereide loterij, als proefkonijnen gebruiken, kan niet", zegt ouder Suyin Aerts. "Dan gaan wij nog liever kamperen."

Het gesprek met Suyin Aerts en Ellen Onkelinx in "De ochtend" kunt u hieronder herbeluisteren:

Crevits: "Voorrang voor kinderen uit eigen basisschool is niet fair"

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits laat intussen weten dat ze zo'n voorrang voor leerlingen van de eigen basisschool niet fair vindt. "Op die manier worden buurtscholen benadeeld en worden ouders gedwongen hun kinderen van jongs af aan naar grote scholen met een secundaire bovenbouw te sturen."

Volgens Crevits is dat ook nefast voor de studiekeuze en oriëntering van een leerling. "Een leerling kan aan het begin van de lagere school onmogelijk weten voor welk type onderwijs hij of zij het meest talent heeft."

Minister van Onderwijs Hilde Crevits.
Jasper Jacobs

Dat er bij lagere scholen rekening gehouden wordt met de afstand tot de school vindt Crevits logisch en belangrijk. "Zo blijft de basisschool een echte weerspiegeling van de buurt."

Maar bij secundaire scholen is dat niet houdbaar, omdat het aanbod daar gewoon veel kleiner is. "Er zijn in Vlaanderen echter meer dan 2.500 basisscholen en slechts 1000 secundaire scholen."

Meest gelezen