Videospeler inladen...

20 procent eerstejaars mag niet "bissen" aan KU Leuven

Bijna 1 op de 5 eerstejaarsstudenten aan de KU Leuven mag dit jaar niet herkansen in dezelfde studierichting. Het gaat om studenten die geen 30 procent van de studiepunten hebben gehaald. De universiteit gaat er in dat geval vanuit dat de studenten niet op hun plaats zitten. Het probleem stelt zich vooral in de rechten en sociale wetenschappen.

Bijna 2500 eerstejaarsstudenten aan de KU Leuven mogen niet “bissen”,  niet voortstuderen in dezelfde studierichting dus. Zij hebben geen 18 studiepunten op de 60 gehaald – 30 procent – en sinds het academiejaar 2015-2016 bepaalt het examenreglement van de KU Leuven dat wie die 30 procent niet haalt, zich in het eerstvolgende academiejaar niet voor dezelfde opleiding mag  inschrijven.

Redenering: met zo weinig punten heeft het geen zin om nog verder te proberen, de kans op een diploma wordt zeer klein. Probeer het liever in een andere studierichting.

Na drie academiejaren met dit systeem zijn twee vaststellingen te doen: het probleem stelt zich in specifieke studierichtingen en de situatie verbetert voorlopig niet. Die specifieke studierichtingen zijn rechten en sociale wetenschappen. 25 tot 30 procent van de eerstejaars komt daar niet aan 18 op 60 studiepunten (lees verder onder de grafiek). 

Vicerector Onderwijs van de KU Leuven Tine Baelmans heeft een verklaring: “In de richtingen geneeskunde of ingenieur zijn de cijfers beter. Het is allicht geen toeval dat daar ingangsexamens of ijkingsproeven bestaan. Die studenten weten dat ze de juiste vaardigheden hebben als ze aan hun studies beginnen.”

En dus pleit de vicerector voor een uitbreiding van het systeem van ijkingstoetsen naar andere opleidingen: “Je kunt dan nagaan of iemand talent voor talen heeft of voor analyse van casussen. De student krijgt ook de kans om al tijdens de zomer zijn of haar competenties te verbeteren.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen