Videospeler inladen...

"Dancing Queen" May optimistisch op slotdag Tories-congres: "We hebben alles in huis om te slagen" 

Op de slotdag van het vierdaagse congres van de Conservatieve Partij heeft de Britse premier Theresa May haar vertrouwen uitgesproken in de brexit. "We hebben alles in huis om te slagen", sprak ze optimistisch. May staat binnen haar partij onder druk, maar het congres in Birmingham draaide uit op een relatief succes voor de Britse premier, die een zelfverzekerde indruk maakte.

Theresa May maakte een opgemerkte entree. Ze kwam de zaal dansend binnen op de tonen van de Abba-hit "The dancing queen". Een verwijzing vol zelfspot naar haar houterige danspasjes tijdens een recente reis naar Afrika (zie video boven). Het leverde de premier meteen een staande ovatie op.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

In een lange toespraak bracht May een breed spectrum aan thema's naar voren. Ze haalde ook uit naar Jeremy Corbyn, leider van de oppositiepartij Labour. Ze verweet hem de partij te verdelen en "gemeenschappelijke waarden" te verwerpen.

Niet bang om EU te verlaten als er geen akkoord wordt bereikt

Maar de meeste aandacht ging natuurlijk naar wat de Britse premier te zeggen had over de brexit. May zei dat ze blijft streven naar een akkoord met de Europese Unie. "Niemand wil zo'n akkoord méér dan ik", verzekerde ze het publiek. Maar dat betekent niet dat ze om het even welke deal zal aanvaarden. "Groot-Brittannië is niet bang om de EU te verlaten als er geen akkoord wordt bereikt." Ze waarschuwde wel dat zo'n scenario in het begin "hard" zou zijn voor de Britten.

May riep haar partij op tot eensgezindheid, nu de "hardste fase" van de brexit-onderhandelingen eraan zit te komen. "Als we allemaal een verschillende kant op gaan, op zoek naar onze eigen invulling van de perfecte brexit, dreigen we uit te komen bij helemaal géén brexit."

Een tweede brexit-referendum, een voorstel van de oppositie, wees May resoluut af. "Wie daarvoor ijvert, heeft het over "the people's vote", de stem van het volk. Maar het volk hééft al gestemd, en koos ervoor om de EU te verlaten."

"Toekomst is veelbelovend"

May kijkt vol vertrouwen uit naar de toekomst ná de brexit. "Ik geloof hartstochtelijk dat onze beste dagen vóór ons liggen en dat de toekomst veelbelovend is. Laat niemand je vertellen dat we niet hebben wat nodig is: we hebben alles in huis om te slagen."

Het vierdaagse congres van de Tories lijkt vrij positief te zijn uitgedraaid voor Theresa May, die al maandenlang onder druk staat in haar partij. Gisteren kreeg haar "Chequers"-plan voor de brexit opnieuw snoeiharde kritiek van gewezen minister van Buitenlandse Zaken en voorstander van een "harde brexit" Boris Johnson.

Maar een gooi naar de positie van May aan het hoofd van de Conservatieve Partij en de regering deed hij niet. Nu de brexit-onderhandelingen een cruciale fase ingaan, is de rol van de Britse premier ook weinig benijdenswaardig.

De komende twee weken zal het "Chequers"-plan van May worden bijgestuurd om het aanvaardbaar te maken voor de Europese Unie, en het tegelijk verdedigbaar te houden voor de Conservatieve aanhang. 

Lia van Bekhoven in "De wereld vandaag" (Radio 1): "Prachtige speech die May meer goodwill zal geven, maar niets verandert aan de realiteit"

Meest gelezen