Fan Bingbing in mei van dit jaar op de rode loper in Cannes.
AP

Mysterie rond Fan Bingbing opgehelderd? Actrice moet monsterboete betalen en verontschuldigt zich

Na 3 maanden lijkt het mysterie rond de Chinese actrice Fan Bingbing (37) stilaan opgehelderd. De actrice moet een boete van 112 miljoen euro betalen voor belastingontduiking. Ze heeft zich intussen op sociale media ook al verontschuldigd. Als ze het bedrag tijdig betaalt, zal ze niet verder vervolgd worden. Het is wel nog steeds niet duidelijk waar ze op dit moment verblijft.

Ruim 3 maanden was de Chinese superster al spoorloos. Haar laatste optreden in het openbaar dateerde van begin juni en ook op haar accounts op sociale media bleef het stil. De actrice is sinds 2013 onafgebroken de best betaalde actrice in China. En hoewel iedereen er intussen van uitging dat ze op een zwarte lijst van de belastingdiensten terechtgekomen was en op een geheime locatie werd vastgehouden, lijkt er pas nu duidelijkheid te komen in de zaak. 

Volgens South China Morning Post en het Chinese persagentschap Xinhua hebben de belastingdiensten aangekondigd dat ze een boete van meer dan 112 miljoen euro moet betalen voor belastingontduiking en andere inbreuken. Als ze de boete tijdig betaalt, zou ze wel niet verder vervolgd worden omdat het de eerste keer is dat ze de regels overtreedt. 

Een bron die dicht bij Fan Bingbing staat, zegt dat ze in een "vakantieoord" in de buurt van Jiangsu ondervraagd is. Maar de autoriteiten hebben daar geen details over gegeven. 

In een brief die op het Chinese socialemediakanaal Weibo gepost werd, verontschuldigt Fan Bingbing zich uitgebreid bij het publiek en bij de overheid. "Als een publiek figuur zou ik de wetten en regels gevolgd moeten hebben en een rolmodel moeten zijn voor de industrie en de maatschappij." Ze geeft toe dat ze de contracten getekend heeft en dat ze de beslissing "volledig aanvaardt". 

"Zonder de Communistische Partij en de staat en zonder de liefde van het volk, zou er geen Fan Bingbing zijn", meldt ze nog. Volgens waarnemers wordt er met Fan Bingbing duidelijk een voorbeeld gesteld voor andere beroemdheden. 

Yin-yangcontracten

Fan Bingbing was al sinds begin juli niet meer in het openbaar verschenen. In mei waren er foto's opgedoken van twee contracten die Fan afgesloten zou hebben voor een nieuwe film. Op een ervan, het "officiële contract", stond een gage van anderhalf miljoen dollar, op een ander "geheim contract" stond een bedrag van bijna 8 miljoen. Yin-yangcontracten - "yang" voor het deel in het wit, "yin" voor het deel in het zwart- zijn een wijdverspreide praktijk in China. 

De actrice ontkende de aantijgingen, maar de belastingdiensten openden een onderzoek. De Chinese overheid, die de film- en tv-sector nog altijd stevig in haar greep heeft, heeft een maatregel die salarissen van acteurs en actrices bevriest op 40 procent van de productiekosten. 

Wat er nu gebeurt, verloopt volgens het vaste scenario dat dissidenten of in ongenade gevallen functionarissen vaak meemaken. Een periode waarin ze vastgehouden worden op een geheime locatie wordt gevolgd door een openbare schuldbekentenis.  Waar Fan Bingbing zich op dit moment bevindt, is niet duidelijk. Volgens bronnen zou ze niet meer vastgehouden worden, maar moet ze wel ter beschikking blijven voor eventueel verder onderzoek. 

Meest gelezen