Videospeler inladen...

Decruynaere: "Geen enkel kind mag opgroeien met schimmel", Zinzen: "Een van de treurigste interviews"

Groen-kopstuk in Gent Elke Decruynaere reageerde gisteravond in "Terzake" op de wantoestanden in sommige sociale woningen.  Decruynaere - tweede op de kartellijst van SP.A-Groen - antwoordde eerder ontwijkend. "Geen enkel kind mag opgroeien met schimmel op de muren", liet ze verschillende keren optekenen. Een reactie die niet kon overtuigen. "Op het hoofdkwartier van Groen zijn de lichten uitgegaan", verwoordde oud-journalist Walter Zinzen het bij Ivan De Vadder. 

Was schepen Decruynaere op de hoogte van de slechte leefomstandigheden in sommige sociale woningen in Gent? Dat vroeg VRT-journalist Pieterjan De Smedt haar in "Terzake". "Een kind dat opgroeit met schimmel op de muren is vreselijk. Maar het is natuurlijk geen probleem dat we pas gisteren ontdekt hebben. Er is echt al op gewerkt, er is een inhaaloperatie op ingezet", luidde het antwoord van Elke Decruynaere.

Sommige mensen betalen op dit moment nog steeds ruim 500 euro huur voor een woning die ongeschikt werd verklaard. Wist de Groen-politica van die concrete situatie? "Die particuliere situatie is gisteren aan het licht gekomen", aldus Decruynaere. "Ik zit niet in de raad van bestuur van WoninGent (de Gentse socialehuisvestingmaatschappij, nvdr.). Men is daar de situatie nu aan het bespreken." Te noteren valt dat de ondervoorzitter van WoninGent jarenlang kabinetschef was bij schepen Decruynaere.

Op de vragen of het Gentse stadsbestuur fouten heeft gemaakt en of dit anders had moeten lopen, antwoordde Decruynaere na enige aarzeling: "Geen enkel kind mag in die situatie opgroeien. We moeten dit oplossen en onze verantwoordelijkheid opnemen vanuit Gent, ook samen met Vlaanderen". 

"Een van de treurigste en slechtste politieke interviews"

Oud-journalist Walter Zinzen is bijzonder scherp voor de reactie van Elke Decruynaere. "Dit is een van de treurigste en slechtste politieke interviews die ik in lange tijd gezien heb", zei Zinzen bij Ivan De Vadder. "Ik denk dat op het hoofdkwartier van Groen de lichten zijn uitgegaan."

"Deze dame slaagt er niet in om maar zelfs het begin van een antwoord te geven op de terechte vragen die haar worden gesteld. Ze is zelfs niet in staat om de klassieke politieke trucjes aan te wenden om lastige vragen te ontwijken. Ze herhaalt als een mantra altijd hetzelfde. Ik vrees dat de verkiezingsuitslag in Gent voor haar partij daar zeer zal onder lijden."

Videospeler inladen...

Meest gelezen