Videospeler inladen...

Dodentol aardbeving en tsunami Sulawesi loopt op tot 1.400

Zoals gevreesd, blijft de dodentol van de zware aardbeving en de tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi oplopen. Officieel zijn er nu al 1.407 doden geteld. Er zijn ook meer dan 2.500 zwaargewonden en op het eiland is intussen zowat aan alles een tekort.

Gisteren stond de officiële dodentol nog op 1.234, maar zoals verwacht, worden er nog elke dag meer slachtoffers ontdekt onder het puin. De kans dat er nog overlevenden worden gevonden na de zware aardbeving van vrijdag met een kracht van 7.5 wordt alsmaar kleiner.

Nijpende tekorten

Bewoners op het eiland klagen over de groeiende tekorten. De hulpverlening op Sulawesi komt erg traag op gang, en er is een nijpend tekort aan voedsel, zegt  NOS-correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal: "We zijn gaan kijken bij een verdeelpunt en daar was niks. Structureel voedsel uitdelen, dat gebeurt nog steeds niet. We zien hoe mensen steeds bozer worden."

Niet alleen aan voedsel, ook aan brandstof is er een tekort. Volgens Michel Maas zitten mensen al dagen met jerrycans bij tankstations te wachten op benzine. "Op een gegeven moment kwam er een tankwagen voorbij. Ze hebben die bijna overvallen om toch maar ergens een beetje benzine vandaan te krijgen voor hun brommers. Want als ze hun brommers kunnen vullen, kunnen ze op zoek gaan naar eten verder weg."

Vulkaanuitbarsting

Op het eiland is bovendien ook nog een vulkaan uitgebarsten. De vulkaan Soputan, op 900 kilometer van de plaats van de beving, stuwde kilometers hoog as in de lucht. Er zijn geen berichten over gewonden en ook het vliegverkeer zou geen hinder ondervinden. De autoriteiten waarschuwen wel voor mogelijke modderstromen in de buurt van de vulkaan.

Meest gelezen