AFP or licensors

Duizenden Armeniërs op straat voor vervroegde verkiezingen, premier ontslaat zes ministers

In de Armeense hoofdstad Jerevan zijn duizenden mensen samengekomen bij het parlementsgebouw om nieuwe verkiezingen te eisen. De betogers werden aangevoerd door premier Nikol Pasjnian, die aan het hoofd van de regering kwam te staan na wekenlang straatprotest in het voorjaar. Pasjinian beloofde vervroegde verkiezingen, maar het parlement houdt die tegen.

Nikol Pasjinian, voormalig journalist en oppositieleider, werd in mei door het Armeense parlement verkozen als premier. Zijn aanstelling volgde op wekenlang straatprotest. De Armeniërs namen het niet dat zijn voorganger Serzj Sarkisian, jarenlang de sterke man in het land, na twee ambtstermijnen als president wou voortregeren als premier. 

Bij zijn aantreden als premier beloofde Pasjinian nieuwe parlementsverkiezingen. Maar het parlement, waar de Republikeinse Partij nu nog bijna de helft van de zetels heeft, heeft gisteren een wet gestemd waardoor het organiseren van vervroegde verkiezingen wordt tegengehouden. 

De wet werd mee goedgekeurd door twee andere partijen, die de straatprotesten van het voorjaar steunden en zes ministers in de regering van Pasjinian leveren. Pasjinian riep op tot protest, en kondigde tijdens de manifestatie aan dat hij de zes ministers zal ontslaan. Intussen heeft hij de daad bij het woord gevoegd.

Nikol Pasjinian spreekt zijn aanhangers toe tijdens de demonstratie.
AFP or licensors

"Vervroegde verkiezingen waren een voorwaarde van onze revolutie", sprak Pasjinian zijn aanhangers toe. "Die zijn destijds door het parlement goedgekeurd". De premier zegt bereid te zijn om af te treden, als dat nodig zou zijn om verkiezingen mogelijk te maken. Zijn partij doet het zeer goed in de peilingen.

Meest gelezen