Videospeler inladen...

Ontslag van Franse minister Binnenlandse Zaken dan toch aanvaard: "Flink litteken voor Macron"

De Franse president Emmanuel Macron heeft vannacht dan toch het ontslag aanvaard van zijn minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb. Die had maandag al zijn ontslag aangeboden, maar dat werd toen geweigerd door Macron.

De 71-jarige Collomb kreeg al enkele weken heel wat kritiek wegens zijn plannen om volgend jaar de regering te verlaten om kandidaat te zijn voor de lokale verkiezingen van 2020 in zijn thuisstad Lyon. Begin deze week bood hij zijn ontslag aan, maar president Macron weigerde toen. Collomb hield echter voet bij stuk en Macron heeft het ontslag vannacht dan toch aanvaard.

Zijn taken zullen nu tijdelijk uitgevoerd worden door eerste minister Edouard Philippe die zijn zakenmissie naar Zuid-Afrika - waar hij onder meer de Zuid-Afrikaanse president ging ontmoeten - annuleert. Intussen hoopt president Macron snel een vervanger te kunnen benoemen. Mogelijk probeerde Macron in dat licht tijd te winnen toen hij het ontslag van Collomb eerst weigerde.

"Flink politiek litteken dat Macron oploopt"

Het vertrek van Collomb uit de Franse regering dreigt in elk geval te wegen op de Franse president Marcon. "Gérard Collomb is altijd een hele trouwe politieke vriend van Macron geweest. Bovendien gaat het om de post van Binnenlandse Zaken; een van de zwaarste posten in de Franse regering die onder meer belast is met terreurbestrijding", zegt correspondent Frank Renout.

"En misschien wel het belangrijkste: Gérard Collomb was een van de weinigen in de regering die openlijk kritiek heeft gehad op president Macron, met name op zijn "solistische" stijl van regeren", aldus Renout die spreekt van een "flink politiek litteken" voor president Emmanuel Macron.

Vorige maand stapte ook al de minister van Milieu, Nicolas Hulot, onverwachts op omdat hij naar eigen zeggen te weinig kon realiseren als minister. Kort daarna diende ook minister van Sport Laura Flessel haar ontslag in, officieel om "persoonlijke redenen" al zeiden bronnen dat haar ontslag ook gelieerd was aan haar problemen met de fiscus.

Meest gelezen