"Het "Kleiner Hai"-deuntje is na 11 jaar nog altijd even aanstekelijk"

Momenteel in de top 50 van de Britse iTunes-hitparade, waardoor een deuntje dat 11 jaar geleden nauwelijks uit de hoofden van kinderen én volwassenen te bannen was, plots opnieuw brandend actueel wordt. Met hetzelfde resultaat als toen, namelijk dat eens u het hoort, u er de ganse dag mee in uw hoofd zal lopen. Dit keer niet als "Kleiner Hai, dum-dum-dum-dum", maar wel als "Baby shark doo-doo-doo-doo". "Dit is het kinderdeuntje dat momenteel de wereld verovert", concludeerde BBC News alvast en zocht de persoon die het deuntje populair maakte opnieuw op.

Het was immers Alexandra Müller die 11 jaar geleden aan de basis lag van het succes, toen ze in 2007 haar "Kleiner Hai" op YouTube publiceerde: "Ik denk dat ik een twintigtal jaar geleden op het idee gekomen ben. Het was een liedje dat ik zong tijdens vakantiekampen voor kinderen. Op een gegeven moment dachten we dat het misschien plezant zou zijn om het via YouTube te delen. Met al snel een miljoen views tot gevolg."

"Een platenmaatschappij heeft me dan gecontacteerd met de boodschap dat ze het lied op plaat wilden uitbrengen.” Niet alleen in Duitsland maar ook in andere Europese landen was de singleversie, waarbij Müller zich artieste 'Alemuel' liet noemen, een groot succes. 

Müller deed optredens in onder meer Oostenrijk en Spanje: "Tijdens een van die optredens dacht ik: "Is dit nu mijn leven?" Dus besloot ik om er de brui aan te geven en door het leven te gaan als onehitwonder."

"Er zijn dingen die nu eenmaal blijven leven op het internet. Dus ben ik niet verrast dat er nu ook een Engelse of Aziatische versie is. De nieuwe versie is bovendien kindvriendelijker, geeft je een gelukzaliger gevoel. Terwijl mijn versie toch enger was en eerder inspeelde op Jaws, de haai die je wil vangen."

Midden 2016 publiceerde een Zuid-Koreaans productiehuis,  Pinkfong, een nieuwe versie van het haaienlied op YouTube. Marketingmedewerkster Jamie Oh: "In tegenstelling tot veel kinderliedjes die kinderen in slaap moeten wiegen, doet "Baby shark" eigenlijk het tegenovergestelde. Dit lied heeft een erg aandoenlijke, positieve beat met gekke dansbewegingen. We zien het graag als K-Pop voor de jongere generatie." Pinkfong maakte intussen meerdere versies in verschillende talen. Er zouden ook plannen zijn voor een bioscoopfilm rond de kleine haai.

Voor vele Vlaamse tieners en jongeren wellicht pure nostalgie, met intussen meer dan anderhalf miljard views op YouTube én dus nog altijd springlevend, zij het in een ietwat andere versie. Dit keer met dank aan het Britse charts:

Meest gelezen