Fujimori verdedigde zich eerder voor de rechter in Lima.

Ex-president Fujimori moet opnieuw de cel in, beslist Hooggerechtshof in Peru

Alberto Fujimori (80) moet opnieuw de gevangenis in. De ex-president van Peru was tot 25 jaar cel veroordeeld voor misdaden tegen de mensheid en corruptie, maar had gratie gekregen. Het Hooggerechtshof in Peru heeft die gratie nu van tafel geveegd.  

Het Peruviaanse gerecht liet via Twitter weten dat "een rechter heeft beslist dat de vroegere president Fujimori wordt opgespoord en gearresteerd, zodat hij weer gevangen kan worden gezet".  (zie onder)

Eind 2017 verleende de toenmalige president Petro Pablo Kuczynski genade aan Fujimori wegens zijn slechte gezondheidstoestend. Kuczynski had zelf net een vertrouwensstemming in het parlement overleefd met hulp van aanhangers van Fujimori. 

De beslissing leidde tot een politieke crisis en veel protest, maar het Hooggerechtshof acht die gratie nu ongrondwettelijk. De herziening kwam er op vraag van families van slachtoffers van Fujimori's bewind. Hun advocaat, Carlos Rivera, zegt dat er "onregelmatigheden" gebeurd waren bij het verlenen van de gratie. 

Migel Pérez Arroyo, de advocaat van Fujimori, zegt dat ze in beroep zullen gaan en dat dit opschortend werkt. Het is niet duidelijk of Fujimori dus effectief meteen weer in de cel zal belanden. 

Fujimori regeerde Peru van 1990 tot 2000 met ijzeren hand

Fujimori regeerde Peru van 1990 tot 2000 met ijzeren hand. Hij liet veiligheidstroepen optreden tegen linkse betogers en zogenaamde subversieve krachten, en zette het parlement buitenspel. De staat zag zich toen bedreigd door terreurorganisatie Het Lichtend Pad.

Bovendien werden onder Fujimori tienduizenden indianenvrouwen onder dwang gesteriliseerd, om hun kindertal in te perken. Na zijn veroordeling verbleef Fujimori al tien jaar in de cel. 

Meest gelezen