Hulpdiensten bellen straks via gewone gsm-netwerken

Binnen vijf à tien jaar zullen de hulp- en veiligheidsdiensten in ons land niet meer met elkaar communiceren via het aparte telecomnetwerk Astrid. Dat schrijft De Tijd. Meer dan 70.000 politiemensen, brandweerlieden, ambulanciers en andere gebruikers van het Astrid-netwerk verhuizen naar de gewone gsm-netwerken die we allemaal gebruiken. Dat hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) afgesproken met de telecomoperatoren. 

Het overheidsbedrijd, Astrid NV , bestaat vandaag exact twintig jaar. Het bedrijf is een operator die politie, brandweer en andere hulpdiensten in staat stelt om efficiënt met elkaar te communiceren.  Dat gebeurt onder andere via een apart communicatienetwerk,  het Astrid-netwerk. 

Al twintig jaar gebruiken onze hulpdiensten dit netwerk. Maar het systeem werd na de aanslagen van 22 maart  in vraag gesteld. Heel wat oproepen mislukten toen. De overheid  ging op zoek naar alternatieven en een eerste beslissing volgde in oktober vorig jaar. Toen besliste de regering om 6.000 mensen bij de veiligheids - en hulpdiensten te laten werken via het gsm-netwerk en hen voorrang te geven bij een ramp of aanslag. Nu is er beslist dat alle medewerkers van de hulp- en veiligheidsdiensten via dit systeem zullen werken, ook omdat het meer mogelijkheden biedt. 

We moeten zorgen dat onze hulpdiensten mee zijn met de nieuwe technologische mogelijkheden

Jan Jambon, Minister van Binnenlandse Zaken

"Het Astrid-netwerk voldoet vandaag perfect aan wat wat we nodig  hebben", zegt minister van Binnenlandse Zaken,  Jan Jambon (N-VA). "Maar technologie evolueert razendsnel en we moeten zorgen dat we met onze veiligheidsdiensten mee zijn met die nieuwe technologische  mogelijkheden." Het gsm-netwerk zal ervoor zorgen dat  beeldmateriaal, bijvoorbeeld van bodycams, drones of beelden die mensen toesturen naar de noodcentrales, gemakklijk uitgewisseld kunnen worden. 

Afspraken met de telecomoperatoren

"Met de telecomoperatoren zijn er afspraken gemaakt dat er binnen afzienbare tijd het 5G netwerk wordt uitgerold en dat biedt natuurlijk weer meer mogelijkheden", voegt Jambon nog toe. De regering heeft dan ook aan de operatoren gevraagd om ruimte vrij te maken voor de veiligheidsdiensten.  De operatoren moeten zelf de kosten betalen om hun netwerken aan te passen. De overheid zal wel betalen als 'bijzondere maatregelen' nodig zijn, zoals het plaatsen van extra masten.

De overstap naar de gewone gsm-netwerken kan vijf tot tien jaar in beslag nemen, aldus De Tijd. Tot dan blijft de regering blijven investeren in het aparte Astrid-netwerk.

Meest gelezen