Bracke en Termont in de clinch over sociale woningen in Gent: "De burgemeester kent Jan en alleman bij WoninGent"

"WoninGent, dat zijn drie liberalen, drie groenen en negen socialisten. De burgemeester kent daar Jan en alleman", zegt Siegfried Bracke (N-VA) in het programma "Iedereen kiest". Eerder bleek dat zeven sociale woningen in Gent die ongeschikt werden verklaard, toch nog worden verhuurd. Volgens Bracke schuift burgemeester Termont (SP.A) de slechte aanpak af op huisvestingsmaatschappij WoninGent, maar daar zit SP.A zelf in het bestuur. 

Uit een reportage van het programma "Iedereen kiest" bleek dat verschillende sociale woningen van huisvestingsmaatschappij WoninGent in erg slechte staat zijn. Zeven woningen die eerder ongeschikt waren verklaard, worden toch nog verhuurd. Een bittere pil om te slikken voor het stadsbestuur, een dikke week voor de lokale verkiezingen.

 Eerder vandaag zei de burgemeester van Gent Daniël Termont (SP.A) dat hij zijn verantwoordelijkheid heeft genomen, maar dat de huisvestingsmaatschappij WoninGent te traag optreedt. "De maatschappij moest die mensen een nieuwe huisvesting geven ofwel die huizen onmiddellijk aanvaardbaar maken", zei Termont. WoninGent gaat daarom met alle bewoners praten, en geeft de betrokken gezinnen de kans om te verhuizen. 

Volgens oppositielid Siegfried Bracke (N-VA) steekt Termont zijn kop in het zand. "WoninGent, dat zijn drie liberalen, drie groenen en negen socialisten. De burgemeester kent daar Jan en alleman", zegt Bracke. Hij spreekt daarbij van een "socialistisch model".

“Meneer Bracke is de kampioen om alles in het belachelijke te trekken en te overdrijven. Het parket zal nu zijn werk doen en kijken of daar effectief fouten begaan zijn", reageert Termont. "We zijn ongetwijfeld verantwoordelijk, ik neem dat gerust op mij", voegt hij toe. Volgens Termont moet er dan ook meer gecontroleerd worden wanneer woningen ongeschikt worden verklaard. 

Lees verder onder de video. 

Videospeler inladen...

Meer dan Sint-Bernadette

Het probleem van de Gentse sociale woningen niet enkel over de Sint-Bernadettewijk, geeft Bracke aan: “Er zijn nog voorbeelden”. Hij noemt een woontoren in de Gentse Rabotwijk. "Men ontdekt de werkelijkheid bij WoninGent op het moment dat het op televisie komt."

Ondertussen geeft Termont ook toe dat het probleem groter is dan de zeven ongeschikt verklaarde woningen die toch nog worden verhuurd. “Het zou kunnen dat er zich problemen voordoen bij mensen waar het nog niet gesignaleerd is", zegt Termont. De huizen die in de reportage werden getoond, daar kan volgens de burgemeester niet meer in worden gewoond. 

Te weinig geld van Vlaanderen

Volgens Termont ligt het probleem bij de manier waarop Vlaanderen WoninGent subsidieert. "Vlaanderen geeft leningen aan WoninGent, maar men moet die leningen ook terugbetalen", zegt Termont. Om die leningen terug te betalen, wordt de huur gebruikt die bewoners betalen.

Maar die huur volstaat niet altijd, klinkt het. "We zitten daar met zeer arme mensen die leven van een leefloon of een werkloosheidsuitkering. Die kunnen dat niet betalen", aldus Termont. "Zo lang men enkel met leningen werkt, en de maatschappijen dat dan laat terugbetalen, blijft er een structureel probleem. Dat moet minister Homans aanpakken."

"De minister van Wonen heeft nog nooit meer geïnvesteerd in sociale woningbouw dan Liesbeth Homans heeft gedaan", verdedigt Siegfried Bracke de minister en zijn partijgenoot. "WoninGent heeft alles gekregen wat ze heeft gevraagd." 

Of Termont en Bracke samen nog een pint zouden drinken in de foyer na de uitzending, zo wilde presentatrice Phara de Aguirre weten. "Dat zou mij niet meteen smaken. Dat ga ik niet doen", zegt Termont. "Dit zou ik nooit zeggen. That's not my style", antwoordde Bracke. "Ik kan met mijn tegenstrevers wel een pint drinken. Je moet je tegenstrevers met manieren behandelen." Termont reageerde met een kwinkslag: "'t Is goed, ik zal je een pint trakteren."

Videospeler inladen...

Bekijk hier de volledige uitzending van "Iedereen kiest"

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen