Videospeler inladen...

Invloedrijke Saudische journalist vermist in Turkije

Jamal Khashoggi, een uitgesproken criticus van de huidige Saudische koning en zijn zoon, is spoorloos sinds gisteren. Opvallend: hij werd voor het laatst gezien toen hij het Saudische consulaat in Turkije binnenging om scheidingspapieren in orde te brengen.

Vrees voor aanhouding

Volgens zijn verloofde, Khadija Azro, was Khashoggi naar het Saudische consulaat in Istanbul getrokken om de scheidingspapieren van zijn vorige huwelijk in orde te brengen. De vrouw stond buiten aan het consulaat op hem te wachten. Na lange tijd was er nog altijd geen teken van hem. Intussen heeft ze een klacht ingediend bij de Turkse autoriteiten, die een zoekactie naar de vermiste man zijn gestart.

Een jaar geleden verhuisde Khashoggi naar de Verenigde Staten uit schrik voor vervolging in zijn thuisland. Hij schrijft onder meer voor de Washington Post en deelt publiekelijk zijn mening over de rol van zijn regering in Jemen en over de Saudische economische en politieke blokkade tegen buurland Qatar.

Khashoggi wordt beschouwd als een van de weinige, kritische stemmen, die nog niet achter tralies zijn beland in Saudi-Arabië. Zowel schrijvers, mensenrechtenactivisten als religieuze figuren zijn de afgelopen jaren in de gevangenis beland door hun mening over het beleid.

(Lees voort onder de foto.)

Ambtenaar van de Saudische consulaat in Istanbul
AFP or licensors

Wereld nieuws

De verdwijning van Khashoggi werd snel wereldnieuws, zowel op Arabische als westerse nieuwssites. Met meer dan anderhalf miljoen volgers op Twitter wordt hij beschouwd als een van de meest invloedrijke journalisten in de Golf en de rest van de Arabische wereld. 

(Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

Gevoelige locatie

Dat de Saudische journalist net in Turkije verdwijnt, maakt dat het incident extra gevoelig ligt. Turkije en Saudi-Arabië raakten het oneens over verschillende conflicten in het Midden-Oosten, waarbij de twee betrokken zijn. Zo zocht Turkijke toenadering met Iran, de grootste rivaal van de Saudi's in de regio, als stap voor de-escalatie in Syrië. Na het begin van de politieke rel tussen Saudi-Arabië en Qatar afgelopen jaar, stuurde Turkije duizenden soldaten naar een militaire basis in Qatar als bescherming tegen een mogelijke Saudische invasie. 

Een bron bij de Saudische regering bevestigde aan BBC Arabic dat Khashoggi op bezoek ging in het consulaat, maar hij zou snel weer vertrokken zijn, aldus de bron. De Turkse regering heeft nog geen officiële mededeling gedaan.

Meest gelezen