AFP or licensors

Italiaans premier belooft overheidsschuld versneld af te bouwen

De Italiaanse overheidsschulden zullen de volgende drie jaar versneld worden afgebouwd. Dat beloofde de Italiaanse premier Giuseppe Conte na een ministerraad die in het teken stond van de begroting.

De Italiaanse regering ligt onder vuur omdat ze het begrotingstekort de volgende jaren op 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) wil houden. De vorige regering ambieerde een veel kleiner begrotingstekort. Bovendien gaat de 2,4 procent in tegen de Europese begrotingsregels. De Europese Commissie reageerde negatief en ook de financiële markten zijn nerveus.

Dinsdagavond verklaarde Conte dat de regering bij de begrotingsopmaak voorziet in een versnelde daling van de schuld, "op een constante manier de volgende drie jaar".

Italië is één van de eurolanden met de hoogste schuldgraad. Die bedraagt momenteel 130 procent van het bbp. Met betrekking tot het begrotingstekort -2,4 procent de volgende drie jaar- houdt de Italiaanse regering echter voet bij stuk.

Later vandaag staat een nieuwe vergadering gepland, waar de begrotingsopmaak zou moeten worden afgerond.

Meest gelezen