Video player inladen ...

Kasseien: niets dan lawaai en hinder of juist "goed voor het landelijk karakter van de gemeente?"

Kasseien: we kennen ze allemaal. Sommigen van ons lopen er helemaal warm voor, anderen ervaren ze als een nachtmerrie. Uit de voorstellen op jijkiest.be blijkt dat er in enkele steden en gemeenten discussie bestaat over het (on)nut van de hobbelsteentjes.

"Weg met de kasseien in de Wellingstraat." Het is de veelzeggende titel van een populair voorstel uit Destelbergen op jijkiest.be. Jens Van Gompel, de indiener van het idee, woont zelf in de desbetreffende straat en vat de situatie samen als volgt. "De kasseien versterken volgens het gemeentebestuur het landelijk karakter van de buurt en ze zouden de verkeersveiligheid bevorderen. In realiteit veroorzaken ze alleen enorm veel geluidsoverlast."

Volgens Van Gompel is de "oplossing" eenvoudig: "Verwijder de kasseien en leg asfalt in de plaats." Zijn voorstel krijgt meer likes dan dislikes op "Jij Kiest", maar niet overal in Vlaanderen zijn de tegenstanders van de kasseien in de meerderheid. In Kortrijk is er bijvoorbeeld een voorstel om juist méér kasseien aan te leggen. "Vervang zwarte asfalt in de historische binnenstad door mooie klinkers, vlakke kasseitjes en stenen bestrating, klinkt het. Uit een snelle rondvraag in de stad blijkt dat toch niet alle inwoners het een even goed idee vinden.

(lees verder onder de video)

Video player inladen ...

Voorwerp van discussie

Ook in andere steden en gemeenten zijn de kinderkopjes voorwerp van discussie. In Herentals bijvoorbeeld vraagt iemand om kasseien te verbieden op fietswegen en ook in Leuven storen sommige mensen zich aan de "degelijke voetpaden die meer en meer vervangen worden door kasseien." In  beide gevallen is het aantal likes en dislikes ongeveer gelijk.

Overlast door lawaai, gevaarlijk bij regen, heel oncomfortabel voor voetgangers,... Het zijn maar enkele argumenten van iemand uit Antwerpen met een duidelijke boodschap op "Jij Kiest": "Ban kasseien en klinkers." Opvallend is dat het voorstel meer tegenstanders heeft dan voorstanders. Hetzelfde kan gezegd worden voor het voorstel van Roland Rotsaert. Zijn voorstel om de kasseien in Brugge te vervangen door asfalt krijgt ook heel wat tegenwind.

Een voorstel om in Hasselt fietsstroken aan te leggen in straten met kasseien, scoort dan weer heel goed. Ook de suggestie om de hobbelige Veldstraat in Gent veiliger te maken voor fietsers kan op heel wat steun rekenen.