Kleinkunstzanger Hugo Raspoet (77) is overleden

Hugo Raspoet is overleden. Dat bevestigt zijn familie aan VRT NWS. Als kleinkunstzanger was hij vooral bekend van het lied "Helena". Hij werd 77.

Een van de bekende namen uit de wereld van de kleinkunst van de jaren 60 is niet meer: afgelopen nacht is Hugo Raspoet gestorven. Hij was 77.

De carrière van Raspoet als zanger en muzikant begon in 1962 toen hij met het lied "Mijn koningskind" aan "Ontdek de ster" deelnam, een talentenjacht van de openbare omroep. Zowat 10 jaar zou hij liedjes blijven schrijven en zingen. Daarbij werkte hij samen met onder anderen Wannes Van de Velde.

In 1969 schopte Raspoet letterlijk tegen een heilig huisje toen hij het nummer "Evviva il papa" uitbracht. Daarin gaf hij felle kritiek op het Vaticaan en op de paus. Hij wou het in het programma "Stellig stelling nemen" brengen, maar de toenmalige top van de openbare omroep stak daar een stokje voor.

Ondanks de controverse kreeg Raspoet de kans om een LP te maken die in 1970 uitkwam. Daarop stond onder meer het lied "Helena", veruit zijn bekendste werk. In 2012 kreeg het nummer een plek in "De eregalerij" van Radio 2.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Begin jaren 70 zette Raspoet een punt achter zijn carrière als kleinkunstzanger. In interviews zei hij later dat hij dat deed omdat hij niet kon leven met de commercialisering van de kleinkunst. Toch zou hij zijn nummers af en toe nog vertolken.

Als licentiaat in de Romaanse filologie ging hij als vertaler aan de slag bij de BRT, een job die hij jarenlang zou uitoefenen.

Op 24 mei 2013 was Raspoet te gast in "Joos" op Radio 1. Dat gesprek kan u hieronder integraal herbeluisteren:

Op 22 februari 2007 blikte Raspoet op het succes van "Helena" terug in "De rode loper" op Eén:

Videospeler inladen...

Op 14 december 1987 wijdde "Terugblik" een volledige aflevering aan de carrière van Raspoet. Die kan u hieronder integraal bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen