Heatmap is duidelijk: Vlamingen willen meer groen, meer kleur en meer leven

Vlaanderen kleurt grijs. Niet door de oprukkende vergrijzing, maar door de vele bouwprojecten. Appartementsblokken en verkavelingen schieten uit de grond en geven Vlaanderen een betonkleurtje. Maar wat met ons groen? Dat vragen heel wat Vlamingen op jijkiest.be zich ook af. In hun voorstellen wordt gevraagd om meer groen, meer kleur en meer leven.  Een overzicht.

“Meer groen”, “Meer groen in het straatbeeld”, “Meer bomen en groene pleintjes”, “Kleur, leven en biodiversiteit”, “Meer groen op de pleinen”... De titels van de voorstellen op jijkiest.be liegen er niet om. Vlamingen willen meer groen, meer natuur, meer leven. De openbare ruimte kleurt tegenwoordig steeds grijzer en grijzer door de vele woonblokken en appartementsgebouwen. Veel Vlamingen willen dat veranderen en dienden voorstellen in om de ruimte opnieuw groen te laten kleuren.

Op de heatmap is te zien dat Vlaanderen - zeer toepasselijk - haast overal groen kleurt. De ironie wil dat dit betekent dat het in bijna alle Vlaamse steden en gemeenten (nog) niet groen genoeg is, volgens indieners. Hoe donkerder de regio kleurt op de kaart, hoe meer voorstellen rond groen en natuur er zijn gedaan. Een uitschieter is onder andere de regio rond Antwerpen. Ook de gemeente Bever kleurt oranjerood. Daar gaat ongeveer de helft van de voorstellen over natuur en duurzaamheid.

Groene oplossing

Niet alleen wordt er voorgesteld om in te zetten op meer groen, ook de vraag naar vergroening van de bestaande infrastructuur leeft sterk. Volgens indieners zou er dus niet enkel moeten worden geïnvesteerd in meer, bijkomend groen in straten en op pleinen. De bestaande infrastructuur moet ook groener worden, door bijvoorbeeld geveltuinen en groene daken aan te leggen.

Wat betekent "meer groen" nu concreet volgens indieners? In de voorstellen gaat het om:

  • Meer grasveldjes 
  • Meer bloembakken, bomen en plantenperken
  • Groentenbakken en fruitbomen in de straat, of een publieke boomgaard
  • Het aanleggen van gezellige stadstuintjes en parkjes
  • Het creëren van groene daken
  • Het aanleggen van geveltuintjes
  • Het aanleggen van gemeenschapstuinen, waar inwoners samen groente en fruit kunnen telen.  

Dat "meer groen" milieuvriendelijker en beter voor de luchtkwaliteit is, spreekt voor zich. Indieners zien ook andere voordelen in een groenere gemeente of stad.

  • Met meer groen in de stad of de gemeente, wordt het leven er aangenamer, leefbaarder. Niet alleen fleurt het straatbeeld op met meer groen, groene plekjes bieden de inwoners ook meer ruimte om te ontspannen, te wandelen of de hond uit te laten. 
  • Groene eilandjes in de stad kunnen helpen tegen oververhitting in de zomer. Vooral in de steden kan de temperatuur in de zomer sterk oplopen, versterkt door het vele beton en asfalt die in de gemeente aanwezig zijn. Groene plekjes kunnen dan een oase van schaduw en verkoeling vormen.
  • Inzetten op meer groen zou gepaard moeten gaan met meer aandacht voor biodiversiteit. Verschillende dieren, waaronder bijen, zouden daarbij gebaat zijn.
Belga

De vele voorstellen rond meer groen in de stad hebben al behoorlijk wat likes verzameld, met weinig tot geen dislikes. Een duidelijk signaal dus dat er op vlak van groen nog heel wat mag veranderen in steden en gemeenten.

Stijn De Groote trok voor het Journaal naar Hasselt en Ieper, om te kijken hoe het daar met het groen in de stad gesteld is.

Videospeler inladen...

Meest gelezen