NMBS zoekt nieuwe methodes om graffiti snel en makkelijk te verwijderen

De NMBS zoekt een manier om graffiti op treinen snel te ontdekken en makkelijk te verwijderen. Daarvoor komt er een wedstrijd voor jongeren van het technisch secundair onderwijs. De leerlingen werken het hele schooljaar aan het project en zullen worden begeleid door ingenieurs van de NMBS. Het winnende ontwerp zal volgend jaar in mei worden gekozen.

De NMBS organiseert een wedstrijd voor jongeren van het technisch secundair onderwijs. De opdracht is een systeem ontwikkelen om graffiti op treinen snel te detecteren en gemakkelijk te verwijderen. Een snelle opsporing van graffiti op treinen is belangrijk, want graffiti van meer dan een week oud is nog bijzonder moeilijk volledig te verwijderen.

"We organiseren ieder jaar een wedstrijd tussen technische scholen om te helpen oplossingen te vinden voor heel praktische, technische problemen", zegt Bart Crols van de NMBS aan VRT NWS.

"In dit geval is graffiti een probleem dat de vloot parten speelt. Soms moeten treinen uit dienst worden gehaald om de graffiti te verwijderen. Het kost ons ook meer dan 4 miljoen euro per jaar. We hebben zelf onze werkwijze, maar via die wedstrijd kunnen de technische scholen ons nieuwe ideeën, methodes aanbrengen. Op die manier willen we ook de jongeren warm maken voor een technische job bij de spoorwegen", beklemtoont Crols.

Inschrijven tot 15 oktober

De leerlingen werken het hele schooljaar aan hun project en worden daarbij begeleid door ingenieurs van de NMBS.  De finale vindt volgend jaar plaats op 22 mei in Train World, het treinmuseum van de NMBS. Daar kunnen alle deelnemers hun werkend model voorstellen. De winnende scholen en alle betrokken leerlingen krijgen ook een beloning.

Meest gelezen