Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai krijgt portret in de National Portrait Gallery

De National Portrait Gallery in Londen heeft een portret onthuld van Malala Yousafzai, de mensenrechtenactivist én Nobelprijswinnaar uit Pakistan. In 2020 volgt nog een portret in Birmingham. De beide werken zijn gemaakt door Shirin Neshat uit Iran.

Vier jaar nadat Malala Yousafzai de Nobelprijs voor de vrede heeft gewonnen, is de jonge vrouw uit Pakistan een nieuwe grote eer te beurt gevallen: gisteren heeft de National Portrait Gallery in Londen een portret van haar onthuld.

Het gaat om een zwart-witfoto op groot formaat die kunstenaar en filmmaker Shirin Neshat uit Iran eerder dit jaar van haar heeft gemaakt. Daarop heeft ze met de hand in kalligrafie een gedicht in het Pasjtoe van Rahman Sjah Sayel geschreven, een schrijver uit Pesjawar in Pakistan. Het heet "Malala II" en trekt een parallel tussen de legendarische volksheldin Malala of Maiwand uit de 19e eeuw en Yousafzai.

In de National Portrait Gallery hangen duizenden portretten van illustere figuren uit de Britse geschiedenis, zoals schrijver William Shakespeare en premier Margaret Thatcher. Ook de koninklijke familie is ruim vertegenwoordigd met schilderijen en foto's van onder anderen Hendrik VIII, Elizabeth I en Elizabeth II.

Yousafzai is dan ook vereerd dat ook zij nu in die collectie is opgenomen. "Ik hoop dat mijn portret bezoekers helpt te herinneren dat meisjes wereldwijd vechten voor verandering in hun gemeenschap en hun land", zegt ze. "Hun stemmen moeten weerklank krijgen."

Taliban

In 2009 maakte de wereld voor het eerst met Yousafzai kennis toen ze begon te schrijven over haar leven onder het juk van de Taliban in de Swatvallei in Pakistan. Ze hekelde daarbij onder meer het feit dat meisjes van die religieuze extremisten niet naar school mochten. 

3 jaar later schoot een aanhanger van de Taliban haar een kogel in het hoofd toen ze met de bus alsnog op weg naar school was. Ze was toen 15. Yousafzai overleefde de aanslag en trok naar Birmingham in het Verenigd Koninkrijk om te herstellen. 

Sindsdien blijft ze de wereld met verstomming slaan als welbespraakte mensenrechtenactivist met een uitgesproken mening. Haar 16e verjaardag in 2013 vierde ze met een toespraak in de Verenigde Naties in New York. Een jaar later kreeg ze de Nobelprijs voor de vrede, samen met Kailash Satyarthi uit India.

Vandaag is Yousafzai 21 en studeert ze filosofie, politiek en economie aan de universiteit van Oxford. In 2020 krijgt ze ook in haar nieuwe "thuisstad" Birmingham een portret, eveneens van de hand van Neshat.

Meest gelezen