Nobelprijswinnaars Chemie passen de evolutietheorie van Darwin toe in hun onderzoek

De Nobelprijs voor Chemie gaat dit jaar naar één vrouw en twee mannen: de Amerikaanse Frances Arnold, de Amerikaan George Smith en de Brit Gregory Winter. Volgens het Nobelprijscomité hebben zij als eersten het principe van evolutie, zoals we dat kennen van Darwin,  toegepast in de chemie. 

Daardoor zijn ze erin geslaagd om het proces van evolutie bij eiwitten ook te versnellen. Hun ontdekkingen kunnen bijvoorbeeld de zoektocht naar geneesmiddelen of naar biobrandstoffen gevoelig versnellen. 

De Britse biochemicus Gregory Winter heeft een baanbrekend geneesmiddel op zijn naam staan, een middel om reumatoïde artritis te behandelen. 

De Amerikaanse Frances Arnold is pas de vijfde vrouw die de Nobelprijs voor Chemie krijgt. Arnold doet vooral onderzoek naar biobrandstoffen en heeft daar al tien patenten op. Tijdens de bekendmaking van de Nobelprijzen belde de jury in Stockholm haar op om wat uitleg te geven, maar de telefoonlijn was niet al te best en Arnold was moeilijk te verstaan. Gisteren was er ook al een vrouw bij de winnaars van de Nobelprijs voor Fysica. 

Onze expert Koen Wauters geeft toelichting bij de winnaars

Videospeler inladen...

Meest gelezen