Videospeler inladen...

Poetin noemt dubbelspion Skripal "stuk uitschot" en "landverrader"

De Russische president Vladimir Poetin heeft de vergiftigde Russische dubbelspion Sergej Skripal een "stuk uitschot" en een "landverrader" genoemd. Volgens Poetin werkte Skripal vanuit Groot-Brittannië samen met westerse inlichtingendiensten.

"Die Skripal is gewoon een spion die zijn land heeft verraden", zei Poetin tijdens een conferentie over energie in Moskou. "Hij werd opgepakt en gestraft, zat vijf jaar in de gevangenis. We hebben hem vrijgelaten en hij is naar Groot-Brittannië vertrokken, en bleef samenwerken met inlichtingendiensten, en hen adviseren."

Poetin vindt dat de media Skripal portretteren als "een soort verdediger van de mensenrechten", terwijl hij een landverrader is. "Stel je voor dat iemand je land verraadt. Wat denk je dan over hem? Hij is een stuk uitschot, en dat is het zowat."

Inlichtingendienst

Skripal en zijn dochter Joelia werden begin maart in de Britse stad Salisbury vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. Volgens Londen zat de Russische inlichtingendienst achter die vergiftiging. Tegen twee Russen die ervan worden verdacht de Skripals te hebben vergiftigd, is een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd.

Moskou ontkent dat het iets met de zaak te maken heeft. De twee verdachten gaven vorige maand een tv-interview, waarin ze erkenden dat ze inderdaad in Salisbury zijn geweest, maar alleen om de kathedraal en de site van Stonehenge te zien.

De onderzoekswebsite Bellingcat identificeerde een van de mannen echter als een officier bij de Russische inlichtingendienst. Volgens Bellingcat zou Poetin hem vier jaar geleden de titel "held van de natie" hebben gegeven.

Meest gelezen