Politievakbonden gaan staken tegen onveiligheid nieuw afhandelingscentrum voor transmigranten

De politievakbonden gaan staken tegen de onveilige omstandigheden in het nieuwe afhandelingscentrum voor transmigranten in Steenokkerzeel.  Vandaag was er overleg met minister van binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA), maar dat heeft niets opgeleverd. Volgens de politievakbond NSPV is het nochtans overduidelijk dat het niet veilig is in het nieuwe centrum.

Als voorbeeld van de onveilige omstandigheden in het nieuwe afhandelingscentrum voor transmigranten in Steenokkerzeel haalt het NSPV een brandoefening aan waarbij iemand de deur van een cel pas na drie minuten open kreeg. Dat is een veiligheidsprobleem voor de politiemensen én voor de transmigranten, zegt het NSPV.

De vakbonden dienden enkele weken geleden zelfs een klacht in bij de Arbeidsinspectie over de penibele werkomstandigheden in het centrum, maar er gebeurde niets. Op het overleg met minister Jambon kregen de vakbonden alleen te horen dat de problemen "opgelijst" worden en dat ze "zo snel mogelijk" zullen worden opgelost. 

De politiebonden hebben een stakingsaanzegging ingediend die loopt van 12 tot 21 oktober. Er komen zeker stakingen en acties, zeggen de bonden, maar meer details geven ze nog niet. 

Het afhandelingscentrum voor transmigranten in Steenokkerzeel ging op 13 september open. Al wie via ons land op doortocht is naar het Verenigd Koninkrijk en wordt opgepakt, wordt er naartoe gebracht. De federale politie handelt er dan de dossiers van de transmigranten administratief af. 

Meest gelezen