Politiezone HANO: "Fietsen in het donker zonder lichten? Zorg dat uw donorregistratie in orde is"

De politiezone Hano (Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt) heeft een opvallende boodschap voor fietsers. Wie in het donker zonder licht rijdt, kan volgens de politiezone maar beter zijn donorregistratie in orde hebben. De meningen over de oproep zijn verdeeld. 

De boodschap is niet mis te verstaan : "Aan alle fietsers die in het donker zonder licht fietsen: zorg dat uw donorregistratie in orde is, u redt er levens mee". Met die oproep wil de politie alle fietsers er nog eens aan herinneren hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn. En dus zeker met een goed werkend fietslicht op de baan te gaan, vooral nu de dagen aan het korten zijn. 

Niet nieuw

Voor alle duidelijkheid, de slogan circuleert al langer op de sociale media, maar volgens Stef Willems van VIAS, het vroegere Belgisch instituut voor verkeersveiligheid is het wellicht de eerste keer dat een politiezone er mee uitpakt. "Het is niet onze stijl", zegt hij, "het is vrij grof, maar anderzijds zorgt het er wel voor dat mensen erover spreken. De achterliggende boodschap dat fietsers goed zichtbaar moeten zijn,  is uiteraard wel oké."

Oppassen met teveel shockeffecten

Tegelijk waarschuwt Stef Willems voor een teveel aan zulke shockboodschappen. "Als je alleen met zulke campagnes uitpakt dan verliest de boodschap zijn kracht. Maar nogmaals,  de oproep aan zowel fietsers om zichtbaar te zijn als de oproep aan automobilisten om extra voorzichtig te zijn als er fietsers in de buurt zijn, kan niet genoeg herhaald worden."

Meest gelezen