PVDA Gent: "Probleem zat ook bij de vorige Vlaamse regering en toen was Freya Van den Bossche minister van Wonen"

Volgens de extreemlinkse oppositiepartij PVDA zijn alle politieke partijen die de voorbije 10 jaar aan de macht waren in Gent en in Vlaanderen verantwoordelijk voor de slechte omstandigheden in sommige sociale woningen in Gent. "Ik eis dat zij het nu samen oplossen", zegt Gents PVDA-lijsttrekker Tom De Meester.

Het VRT-verkiezingsprogramma "Iedereen kiest" bracht maandagavond aan het licht dat sommige sociale woningen in Gent in erbarmelijke staat verkeren. De Gentse meerderheidspartij SP.A wees bij monde van lijsttrekker Rudy Coddens op de bevoegdheid van de Vlaamse regering en op "onderfinanciering" vanuit Vlaanderen. Waarop Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) reageerde dat er deze legislatuur in totaal 3,8 miljard is vrijgemaakt.

PVDA-lijsttrekker Tom De Meester wijst in "De ochtend" op Radio 1 met een beschuldigende vinger naar het Gentse stadsbestuur. "De problemen zijn gekend. Wij hebben sinds 2016 verschillende keren actiegevoerd bij WoninGent en bij de stad om die problemen aan te kaarten. Tot op vandaag blijven de problemen ten gronde niet opgelost. Dat is een progressieve stad als Gent onwaardig."

Al wijst De Meester meteen ook op de financiering vanuit Vlaanderen. "Uiteraard is dat de verantwoordelijkheid van de huidige Vlaamse regering met N-VA, Open VLD en CD&V. Maar het probleem zit ook bij de vorige Vlaamse regering en toen was Freya Van den Bossche minister van Wonen. Als het stadsbestuur dat toen aangekaart heeft, waarom heeft zij er toen ook niets aan gedaan?"

"Alle politieke bestuurspartijen die de voorbije 10 jaar aan de macht zijn geweest in Gent en in Vlaanderen zijn allemaal samen verantwoordelijk. Ik eis dat ze het samen oplossen", besluit Tom De Meester.

Beluister hier het gesprek met Tom De Meester in "De ochtend" op Radio 1:

Ook andere oppositiepartijen hebben gereageerd op de wantoestanden in sommige sociale woningen in Gent en zijn kritisch voor de aanpak van de meerderheid.

CD&V vindt dat de huurders van de betrokken woningen snel een nieuw onderkomen moeten krijgen en wil dat de Vlaamse overheid ingrijpt bij het financiële beheer van de Gentse socialehuisvestingsmaatschappij.  "Dat er van alles misloopt bij WoninGent, zowel op financieel vlak als wat het beheer van de woningen betreft, is al langer duidelijk", stelt Gents fractieleider Veli Yüksel.

N-VA wijst erop dat de Vlaamse regering deze legislatuur 53 procent meer heeft uitgetrokken voor sociale huisvesting. "Wij zijn deze legislatuur meer dan 40 keer tussengekomen in de gemeenteraad om het financiële wanbeheer van WoninGent te laten doorlichten. Dat is elke keer weggelachen. Vaak kwam er zelf geen antwoord. Dat is onaanvaardbaar", zegt lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt.

Meest gelezen