Meer en meer studenten maken gebruik van renteloze studielening van provincie Limburg

Er maken steeds meer studenten gebruik van de renteloze studielening van de provincie Limburg. Afgelopen academiejaar hebben 83 studenten de lening aangevraagd.

De studenten kunnen per jaar maximum 3.000 euro lenen, en moeten alles pas terugbetalen als ze gaan werken. Vroeger waren het vooral studenten van Vlaamse afkomst, nu is de helft van buitenlandse origine. Opvallend is ook dat meer gezinnen met tweeverdieners het moeilijk krijgen als er meerdere kinderen tegelijkertijd gaan studeren. Studeren wordt duurder en duurder en de armoedecijfers nemen toe. Gedeputeerde van onderwijs Jean-Paul Peuskens ziet het regelmatig: "Je merkt vaak dat ouders niet over genoeg middelen beschikken om hun kinderen te laten studeren. Dankzij deze lening kunnen ze dat kostbare diploma toch behalen." 

Geleend bedrag is hoger

Dat studeren fors duurder is geworden, vertaalt zich ook in de hogere bedragen die aangevraagd worden. Zo werd er 10 jaar geleden gemiddeld 1.800 euro geleend. Dat is nu al gestegen naar 2.370 euro. Naast het inschrijvingsgeld vloeit er ook heel wat geld naar boeken en materiaal dat aangekocht moet worden, en dat zijn niet te onderschatten kosten.

 

Hoge slaagkans

Het slaagpercentage ligt trouwens opvallend hoog bij de studenten die de renteloze studielening aanvragen. "Ze zijn dan ook gemotiveerd omdat ze - ook al slagen ze niet - nog altijd de lening moeten terugbetalen", aldus Peuskens. "Dat zit in hun achterhoofd en daarom zijn ze erg voorzichtig." En de studenten worden ook goed opgevolgd, geval per geval. 
 

Meest gelezen