AFP or licensors

IN BEELD: Sabratha in Libië: vertrekpunt clandestiene migratie, maar ook bedreigde antieke site

Sabratha aan de Libische kust is vandaag een vertrekpunt van clandestiene migratie. Maar niet ver van de moderne stad prijkt een majestueus amfitheater uit de Romeinse tijd, en andere antieke gebouwen. Ook dat erfgoed heeft te lijden onder het geweld en de straffeloosheid die Libië al jarenlang teisteren.

Sinds de dood van dictator Moe'ammar al-Khaddafi in 2011 is er geen echte regering meer geweest in Libië. Het is geen echt land meer, maar een kluwen van gewapende groepen en wisselende allianties. Straffeloosheid en chaos regeren. Mensensmokkelaars en milities profiteren van het bestuurlijke vacuum.

AFP or licensors

Ook het Libische erfgoed heeft te lijden onder het geweld en de wetteloosheid. Twee jaar geleden zette de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, Sabratha en enkele andere antieke sites in Libië op de lijst met erfgoed in gevaar.

AFP or licensors

Sabratha ligt zo'n 70 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli. De site, die zich uitstrekt over 90 hectare, stamt uit de Romeinse tijd, uit de tweede en derde eeuw. Met Oea, het huidige Tripoli, en Leptis Magna behoorde het tot de "drie steden" van het Romeinse Tripolis.

AFP or licensors

De voorbije jaren heeft het erfgoed schade opgelopen door het geweld van gewapende milities. Een jaar geleden hadden scherpschutters postgevat hoog in het amfitheater. Bij gevechten in en rond de site vielen bijna 40 doden en honderden gewonden.  

AFP or licensors

"Het geweld van de milities is een permanent gevaar", bevestigt Mohamad al-Chakchouki, het hoofd van de Libische dienst voor Oudheidkunde aan de Franse agentschap AFP. Maar er zijn nog meer bedreigingen.

De westerse archeologen die in het verleden opgravingen deden in Libië en mee instonden voor het erfgoed, blijven vandaag uiteraard weg.

AFP or licensors

Daarnaast leidt de wetteloosheid ook tot plunderingen en smokkel van het nationale erfgoed. 

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen