Flip Franssen

Slecht jaar voor de Vlaamse boeren: "Er moeten faire prijzen komen"

De Vlaamse land- en tuinbouw ziet de omzet dit jaar met 6 procent dalen tot 5,2 miljard euro. Dat staat in de jaarresultaten van de Boerenbond. Tegelijk zijn de kosten dit jaar met 2 procent gestegen. De boer krijgt te weinig betaald voor zijn producten, zegt de Boerenbond, er moeten faire prijzen komen. Dat wil niet zeggen dat de consument meer moet betalen.

De daling van de omzet is er zowel in de plantaardige als in de dierlijke sectoren, meldt de Boerenbond. In de plantaardige sectoren is vooral door de droogte minder geproduceerd, in de dierlijke sectoren heeft de omzetdaling te maken met lagere prijzen voor varkensvlees en melk. Daarbij komt dat de Vlaming almaar minder vers rundvlees koopt. Tegenover acht jaar geleden is er een daling van 20 procent.

Vorig jaar was er nog een licht herstel van de omzet in de Vlaamse land- en tuinbouw, maar dat heeft zich dus niet doorgezet. En tot overmaat van ramp gaat de daling van de omzet gepaard met een stijging van de kosten met gemiddeld 2 procent. De grootste kostenposten zijn veevoeders en energie.

Conclusie voor de Boerenbond: de prijzen die Vlaamse land- en tuinbouwer krijgt voor zijn producten zijn te laag. Er moeten faire prijzen komen. Dat wil niet zeggen dat de consument meer moet betalen, maar dat de marges in de hele keten tusen boer en consument beter verdeeld worden.

Meest gelezen