Videospeler inladen...

Antwerpen zet gezin uit sociale woning omdat het woning bezit in Turkije

Het is een primeur voor Antwerpen én Vlaanderen. Een gezin verliest zijn sociale woning omdat het een woning bezit in Turkije en moet een schadevergoeding van 48.000 euro betalen. Er zouden nog een 26-tal dossiers onderzocht worden in Antwerpen. Daarbij zou sprake zijn van nog eens 23 woningen of eigendommen. 

Antwerpen besliste vorig jaar om het buitenlands vermogen van steuntrekkers te gaan onderzoeken. Dat gebeurde nog niet in ons land. OCMW’s weten niet of steuntrekkers een woning of een vermogen bezitten in het buitenland.

Het OCMW van Antwerpen gebruikt daarvoor een Nederlandse techniek: een onderzoeksbureau. Dat gaat in het buitenlands kadaster na of er vermogen is. Indien dit het geval is, kunnen sociale huurders uit hun woonst gezet worden. Antwerpen werkt met het Nederlandse bureau Soza Expert.

Wie misbruik maakt van solidariteit, moet daar de gevolgen van dragen

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA)

Het eerste luik van een onderzoek is afgerond. Een gezin dat begin jaren 2000 in een Antwerpse sociale huurwoning terecht kon, blijkt 7 jaar geleden een woning met grond gekocht te hebben in Turkije. Volgens de Vlaamse wetgeving mag een huurder van een sociale woning geen eigenaar zijn van een woning. En dus wordt het gezin uit de woning gezet. Er wordt ook 48.000 euro teruggevorderd. Dat bedrag is gebaseerd op de korting die het gezin gekregen heeft op het appartement gedurende 7 jaar. 

"Wie misbruik maakt van solidariteit, moet daar de gevolgen van dragen", zegt Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA).

Videospeler inladen...

De onderzoeken naar buitenlands vermogen zijn omstreden. In Nederland wordt af en toe een onderzoek vernietigd wegens discriminatie, als slechts één bevolkingsgroep (vb. alleen Turken, of alleen Polen) onderzocht wordt. Fons Duchateau: “Of ons onderzoek de toets van het gerecht doorstaat, kunnen we nu niet inschatten. Wat wel duidelijk is, is dat wij 6 nationaliteiten onderzocht hebben: Marokkanen, Turken, Polen, Spanjaarden, Nederlanders en Surinamers. Dat is een logische selectie. Als je kijkt naar onze klantengroepen zijn dat de grootste groepen."

"Het is geen kwestie van een groep te viseren of te stigmatiseren. Het is een kwestie van de lat voor iedereen gelijk te leggen. Het mag niet uitmaken of je bezitting hebt in het binnenland of in het buitenland", zegt Duchateau.

26 dossier worden nog verder onderzocht. Daarbij zou volgens het Antwerpse OCMW nog sprake zijn van 23 eigendommen. Of dat gronden zijn  of woningen, moet nog verder worden onderzocht. Eén eigenaar zou in Marokko 14 eigendommen hebben, een andere 4. Duchateau: “Als dat kleine lapjes grond zijn, is het onvoldoende om iemand uit zijn sociale woning te zetten. We bekijken elk geval individueel.”

Volgens Duchateau is het wel duidelijk dat er een probleem is met het buitenlands vermogen van sociale huurders. Hij wil dat het Vlaamse en federale niveau verder wetgevend initiatief nemen om OCMW’s toe te laten makkelijker onderzoek te voeren. 

Beluister hier het gesprek met Fons Duchateau in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Meest gelezen