Burgemeester Termont: "Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen en woningen ongeschikt laten verklaren"

De Gentse burgemeester Daniel Termont (SP.A) vindt dat hij zijn verantwoordelijkheid heeft genomen in het dossier van de afgekeurde woningen die door de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent zijn verhuurd.

"Als burgemeester ben ik in kennis gesteld van de slechte staat van die huizen en ik heb daarom tijdelijke ongeschiktheid opgelegd", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De maatschappij moest die mensen een nieuwe huisvesting geven ofwel die huizen onmiddellijk aanvaardbaar maken."

"De maatschappij is dus in gebreke gebleven. Ik heb vanmorgen de voorzitter bij mij geroepen om hem te zeggen dat er dringend een nieuwe woning moet worden aangeboden aan mensen die in een afgekeurde woning wonen, dat er een grondige screening moet komen van de andere woningen en dat er een informatiemoment voor de bewoners georganiseerd moet worden", zegt Termont.

"Er is een structureel probleem met de financiering van sociale woningen, niet alleen in Gent. Als je 600 euro aan huur zou moeten vragen, maar de mensen kunnen maar 300 euro betalen, dan zit je met een structureel probleem. Dat gat moet worden dichtgereden en dat kan de stad niet alleen doen."

"Ik roep de Vlaamse overheid en minister Homans (N-VA) op om hier geen politieke spelletjes van te maken. Laat ons samen proberen zoeken naar die structurele financiering die een probleem is voor de toekomst", zegt Termont. "Het is volgende week verkiezingen en er zal de volgende dagen nog genoeg heibel over de zaak zijn, maar de bewoners en de mensen die in dergelijke omstandigheden moeten wonen, hebben daar geen boodschap aan."

In het Vlaams Parlement zei minister Homans dat er in 2016 een plan was om de Bernadettewijk volledig te vernieuwen, maar dat de Dienst Erfgoed van de stad een negatief advies gaf, waarna het stadsbestuur het dossier liet liggen. "Het is natuurlijk wel zo dat die huizen geklasseerd zijn. Het is een zeer moeilijk dossier en de maatschappij heeft daarom onmiddellijk een opdracht gegeven om een studie te maken of dat afgebroken of gerenoveerd moet worden. Er moet daar iets gebeuren", aldus Termont.

"Ik wil mijn verantwoordelijkheid niet ontlopen. Ik denk dat we daarvoor verantwoordelijk zijn en wij nemen die ook en we zullen dus zo snel als mogelijk de nodige maatregelen nemen om dit recht te zetten", besluit de burgemeester.

Beluister hier het gesprek met Daniël Termont in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Meest gelezen