Videospeler inladen...

Jinnih Beels: "Wijkagenten zijn niet aanwezig in de Antwerpse wijken"

"Ik hoor de burgemeester zeggen dat er extra wijkagenten zijn, maar ze moeten wel aanwezig zijn in de wijken." Dat zegt Jinnih Beels, die de lijst van SP.A in Antwerpen trekt bij de lokale verkiezingen, in "Terzake". Het budget voor politie wordt er volgens Beels niet correct gebruikt. "80 procent van de bevolking is tevreden over de werking van wijkagenten in de gemeente. De aanwezigheid van agenten in wijken is drastisch verhoogd", verdedigt minister van Veiligheid Jambon het beleid van burgemeester en partijgenoot Bart De Wever (N-VA). 

Een debat over veiligheid. Daarvoor zaten verschillende partijkopstukken die ook lokaal actief zijn vandaag rond de debattafel van "Terzake". Jinnih Beels, de onafhankelijke kandidaat die de lijst van SP.A in Antwerpen trekt, klaagt daar de werking van de Antwerpse politie aan.

"Je moet eerlijk zijn dat er veel wordt geïnvesteerd in politie. Maar je moet dat budget op de juiste manier gebruiken. In Antwerpen gebeurt dat niet altijd", zegt Beels. "Je moet inzetten op repressie, maar je moet ook inzetten op de preventieve kant. Dat gebeurt in Antwerpen niet op de juiste manier."

De wijkagenten, die mee kunnen helpen om criminaliteit te voorkomen, zijn volgens Beels te weinig aanwezig in de Antwerpse straten: "Ik hoor mijn burgemeester zeggen dat er extra wijkagenten zijn. Dat vind ik fantastisch, maar ze moeten wel aanwezig zijn in de wijken en de straten", vindt Beels. "Mensen hebben niet voldoende aan een camera die in de straat hangt. Als ze op dat moment worden lastiggevallen, willen ze politie in de buurt."

Mensen hebben niet voldoende aan een camera die in de straat hangt. Als ze op dat moment worden lastiggevallen, willen ze politie in de buurt.

Jinnih Beels, onafhankelijk lijsttrekker van de SP.A-lijst in Antwerpen

Waar zijn de wijkagenten dan wel mee bezig volgens Beels? "Wijkagenten zijn lange tijd behandeld als de vuilbak van ons korps. Ze moesten de klachten en aanbevelingen openhouden. Zaken die niets te maken hebben met wijkwerking."   

Jambon: "80 procent is tevreden over wijkagenten"

Daar is minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) het niet mee eens. "80 procent van de bevolking in Antwerpen is tevreden over de aanwezigheid en de herkenbaarheid van de wijkagent in de straten", zegt Jambon. "Die cijfers zijn nooit anders geweest." Hij verdedigt daarmee het beleid van burgemeester en partijgenoot Bart De Wever (N-VA). 

De aanwezigheid van de politie in de wijken is drastisch verhoogd.

Jan Jambon, federaal minister voor Veiligheid (N-VA)

"Ik denk dat mevrouw Beels geen gelijk heeft. Men heeft in Antwerpen wijkkantoren dichtgedaan. Maar de aanwezigheid van de politie in de wijken is drastisch verhoogd."

Meest gelezen