Videospeler inladen...

"Pijnlijke vertoning": Trump spot met vrouw die Kavanaugh beschuldigt

De Amerikaanse president Trump heeft tijdens een campagnebijeenkomst in Mississippi gespot met Christine Blasey Ford, de hoogleraar die kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh beschuldigt van seksueel grensoverschrijdend gedrag.  Hij maakte grappen over het feit dat ze zich weinig herinnerde van wat er gebeurd was tijdens haar getuigenis voor de Senaatscommissie. 

Trump overliep met zijn toehoorders in Mississippi de "gaten" in de getuigenis van Christine Blasey Ford voor de Senaatscommissie. Ze vertelde er dat Kavanaugh haar begin jaren 80 -toen ze allebei nog tieners waren- tijdens een feestje in een slaapkamer op een bed duwde, op haar ging liggen en probeerde haar kleren uit te trekken. Kavanaugh ontkende in de Senaatscommissie alle beschuldigingen. 

De Amerikaanse president dreef de spot met Christine Blasey Ford. "Hoe ik thuis geraakte? Dat herinner ik me niet meer", imiteerde hij Ford. "Hoe ik daar terechtkwam? Dat herinner ik me niet meer. Waar het was? Dat herinner ik me niet meer. Hoe lang het geleden is? Dat herinner ik me niet meer."

Tot slot voegde hij eraan toe, opnieuw Christine Blasey Ford nabootsend. "Ik heb er één biertje gedronken, dat is het enige wat ik me herinner." 

Michael Bromwich, de advocaat van Christine Blasey Ford, noemde de aanval van Trump op Twitter "kwaadaardig, verachtelijk en zielloos".  Zijn cliënt noemt hij "een waardig voorbeeld van moed". "Valt het te verwonderen dat ze doodsbang was om met haar verhaal naar buiten te komen, net zoals vele andere slachtoffers van aanranding?"

"Trump gedroeg zich lang waardig, maar nu is dat dus voorbij"

"Trump gedroeg zich lang waardig", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Eerder noemde hij haar verklaringen nog indrukwekkend en geloofwaardig. Dat was na de hoorzitting, maar nu is dat dus voorbij." 

"Hij maakte Christine Blasey Ford ronduit belachelijk", stelt Soenens. "Hij bootste haar voortdurend na. Het publiek juichte Trump toe en lachte mee. Het was een toch wel pijnlijke vertoning. Eén Republikeinse senator, Susan Collins, een vrouw die nog altijd niet weet of ze voor of tegen Kavanaugh gaat stemmen, noemde zich geschokt door de uitlatingen van Trump." 

"Trump gooit met zijn uitspraken nog meer olie op het vuur.  Het gevecht om de benoeming van Kavanaugh zit nu in een rechte lijn. De FBI zoekt nog nieuwe informatie, maar moet dat onderzoek nu snel gaan afronden. In de Senaat wil men eind deze week, ten laatste dit weekend, tot een stemming komen over of hij al dan niet de post van opperrechter gaat krijgen." 

"Tot nog toe hadden waarnemers zelf gezegd dat Trump zich merkwaardig waardig en ingetogen had gedragen om geen vrouwelijke kiezers voor het hoofd te stoten. Maar op deze bijeenkomst gingen er ook bordjes omhoog waarop stond "Women for Trump". Het was heel duidelijk dat hij geen empathie toont voor slachtoffers van seksueel misbruik. Hij zei ook dat hij het een akelige tijd vindt voor jonge mannen. Zijn geduld rond deze zaak raakt blijkbaar op." 

Meest gelezen