Videospeler inladen...

UGent: "Controleer mensen op druggebruik als ze de gevangenis ingaan"

Onderzoekers van de universiteit Gent raden aan om screenings in te voeren vooraleer gevangenen de cel ingaan. De aanbeveling komt er na een onderzoek bij 1.326 gedetineerden in 15 Vlaamse gevangenissen. In België is 1 op 3 gedetineerden gebruiker. Een tijdige screening gevolgd door een passende behandeling zou de drugsproblematiek binnen de gevangenismuren moeten verminderen.  

Het is wereldwijd een probleem: druggebruik in de gevangenissen. Dat geldt zowel voor vrouwelijke als mannelijke gedetineerden.  Hoe jonger ze zijn, hoe groter de  kans dat ze drugs gaan gebruiken in de cel en al zeker als er een definitieve veroordeling gevallen is.  

Uit een onderzoek van de UGent, waar 1326 gedetineerden uit 15 Vlaamse gevangenissen aan deelnamen, komt het belang van screening en een aangepaste behandeling naar voren.  In de Belgische gevangenissen is 1 op 3 gebruiker. 

Band tussen drugs en criminaliteit

Drugs en criminaliteit lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Personen die in contact komen met het gerecht -gedetineerden in het bijzonder- kunnen beschouwd worden als een hoge-risicogroep als het op druggebruik aankomt. In vergelijking tot de samenleving blijkt de hoeveelheid druggebruikers binnen de gevangenismuren onevenredig hoog, lezen we in de studie.

Iemand met een drugsverleden die in de gevangenis belandt, blijft in de cel vaak verder drugs gebruiken. Het druggebruik wordt dus gewoon in de gevangenis geïmporteerd. Uit de studie van de UGent  blijkt bijvoorbeeld dat heroïne een drug is waarmee frequent begonnen wordt in de gevangenis.  Meer dan 10% van de Belgische gedetineerden die aangaven ooit heroïne gebruikt te hebben, vertelden dat ze het goedje in de gevangenis zijn beginnen te gebruiken.

Belang vroegtijdige detectie

Aangezien veel personen met druggebruik terechtkomen in de gevangenis is het belangrijk om ze vooraf te screenen. Verschillende onderzoeken tonen eveneens aan dat gedetineerden -eens ze opgesloten zijn- vaak naar drugs of medicatie grijpen om zich te kunnen ontspannen. Ze proberen hun problemen ermee te vergeten of er de verveling mee tegen te gaan.

Maar aan druggebruik zijn ernstige lichamelijke en mentale gezondheidsrisico’s verbonden. Het heeft ook een impact op het samenlevingsklimaat in de gevangenis, want ook daar leidt het tot diefstal en geweld. Om de drugsproblematiek binnen de gevangenismuren aan te pakken adviseert de UGent dus een screening. 

Een vroegtijdige identificatie kan de zorgnoden van de personen in kaart brengen die gebaat zijn bij een behandeling.

 

Louis Favril, Criminoloog UGent

Gepaste behandeling

Screening is een eerste stap in de aanpak naar een beter drugsbeleid in de Belgische gevangenissen, maar deze moet aangevuld worden met een aangepaste behandeling, aldus nog het onderzoek. Ook zou de continuïteit van de zorg na de invrijheidsstelling van de gevangene voorzien moeten worden.

In december 2017 zijn er in drie Belgische gevangenissen proefprojecten opgestart op vraag van het ministerie van Volksgezondheid, waaronder in Sint-Gillis en  Berkendael. In twee vleugels zijn er sindsdien systematisch gedetineerden gescreend. Op basis van die screenings hebben 250 gedetineerden intussen een gepaste behandeling gekregen.

Meest gelezen