Videospeler inladen...

Van Cauwelaert: "Termont maakt de situatie in Gent erger"

Hoe burgemeester Termont reageert op het debat over de sociale woningen in Gent, maakt de situatie enkel erger. Dat zegt politiek analist Rik Van Cauwelaert in "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan". Eerder bleek dat zeven sociale woningen in Gent die ongeschikt waren verklaard, toch nog worden verhuurd. Burgemeester Termont (SP.A) wijst daarvoor vooral naar huisvestingsmaatschappij WoninGent. 

In Gent woedt al enkele dagen een discussie over de verhuur van sociale woningen in de stad. Zeven sociale woningen die eerder ongeschikt werden verklaard, worden toch nog verhuurd. Bovendien zijn verschillende sociale woningen in slechte staat. Dat bleek uit een reportage van "Iedereen kiest" over de Sint-Bernadettewijk in Gent.

Vandaag reageerde burgemeester Daniël Termont dat hij zijn verantwoordelijkheid heeft opgenomen, maar dat de huisvestingsmaatschappij WoninGent schuld treft. Intussen liet de Gentse huisvestingsmaatschappij weten dat ze in gesprek gaat met alle bewoners van de wijk. Bewoners van wie het huis ongeschikt is, zullen de mogelijkheid krijgen om te verhuizen.

Volgens politiek analist Rik Van Cauwelaert is de reactie van Termont niet productief. "Ik begrijp dit echt niet", zegt Van Cauwelaert. "Termont heeft eigenlijk de situatie nog veregerd. Hij komt vandaag wel naar voren, zegt dat hij in een brief heeft geschreven dat die woningen ongeschikt zijn, maar dat de maatschappij de huizen niet heeft willen sluiten."

"Maar dan ga je kijken wie de voorzitter is van WoninGent. Dat blijkt Guy Reynebeau te zijn, die in de vorige legislatuur schepen was van Sociale Zaken. We hebben de staat van die huizen gezien. Dat dateert niet van de jongste jaren", gelooft Van Cauwelaert. "Reynebeau heeft ook nog altijd een zitje in de gemeenteraad. Dat betekent dat een lid van de gemeenteraad een bevel negeert van zijn burgemeester. Dat moet je mij eens wijsmaken."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

"Ik had verwacht dat meneer Termont zich op het einde van zijn legislatuur als een groot man zou gedragen", verzucht oud-VRT-journalist Walter Zinzen. "Hij had de verantwoordelijkheid kunnen opnemen. Dat zou van hem een groot man hebben gemaakt, en zelfs goed zijn voor zijn populariteit. Nu heeft hij zich krampachtig zitten verdedigen", zegt Zinzen, "en je voelt aan alles dat het niet te verdedigen is."

Volgens Siegfried Bracke (N-VA), oppositielid in de Gentse gemeenteraad, schuift Termont de verantwoordelijkheid onterecht van zich af. "WoninGent, dat zijn drie liberalen, drie groenen en negen socialisten. De burgemeester kent daar jan en alleman", zei Bracke in het programma "Iedereen kiest". Volgens Bracke heeft de N-VA al meer dan 40 keer de problemen met WoninGent aan de kaak gesteld in de gemeenteraad. 

Die reactie vindt Zinzen niet "authentiek". "Bracke zegt dat hij het probleem al veertig keer aan de kaak stelde. Maar als je dat al zo vaak hebt aangekaart, waarom zijn zij toen niet naar de rechter gestapt?", vraagt Zinzen zich af. "Ik vermoed dat ze niet echt op de hoogte waren van wat in de reportage was te zien", besluit hij.

Videospeler inladen...

Bekijk hier de volledige uitzending:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen