Veiligheidskorps in Brussels justitiepaleis legt opnieuw het werk neer, zittingen kunnen doorgaan

Het Veiligheidskorps in het Brusselse justitiepaleis heeft het werk voor een hele dag neergelegd. Het korps brengt geen enkele gedetineerde over naar het justitiepaleis en voert geen beveiligingsopdrachten uit. Toch kunnen de zittingen met gedetineerden deze namiddag doorgaan.

Vanmorgen hebben een 40-tal stakers de toegangvoor de gedetineerdentransporten geblokkeerd. Daardoor kon geen enkele gedetineerde vanuit de gevangenis naar het justitiepaleis worden overgebracht. "Wij hebben onmiddellijk een gerechtsdeurwaarder ter plaatse gestuurd om de blokkade op te heffen", zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen. "Daardoor kunnen deze namiddag alle zittingen met gedetineerden doorgaan. Zij zullen overgebracht worden door werkwilligen van het Veiligheidskorps met bijstand van de federale en lokale politie."

Waarom staakt het Veiligheidskorps?

Het is al de vijfde keer op twee weken tijd dat het Veiligheidskorps in het Brussels Justitiepaleis  het werk heeft neergelegd. Het korps gaat vanaf 1 januari op in de nieuw opgerichte directie "beveiliging" van de federale politie. Dat korps van 1.600 mensen moet instaan voor de bewaking van onder meer treinstations, Brussels Airport, nucleaire sites, overheidsgebouwen en internationale instellingen. De leden van het huidige veiligheidskorps maken verplicht de overstap naar dat nieuwe korps, maar er bestaat al maandenlang onrust over de voorwaarden waarop dat zal gebeuren. De vakbondsacties houden onder meer verband met de promoties die een aantal leden van het Veiligheidskorps dreigen mis te lopen.

"Een aantal van de jongste, laatst gerekruteerde leden van het korps verkeert in de voorwaarden om een promotie te krijgen", zegt Claudine Coupienne van het CSC. "In de teksten staat daarover dat zij die promotie "kunnen krijgen" maar de overheden weigeren al maandenlang de proeven daarvoor te organiseren. Op drie maanden van hun overgang naar het DAB wordt hun situatie "bevroren", terwijl andere leden van het Veiligheidskorps wel promotie kunnen maken."